'Previšić je radio temeljem laži, ucjena, zastrašivanja'

Vijesti 15. srp 201612:18 > 12:27
Plenum FFZG-a

Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta usuglasila je izjavu vezanu za smjenu dekana Vlatka Previšića.

Zamolili smo Vlatka Previšića da se očituje o ovoj izjavi, međutim, kazao je da nije u mogućnosti do završetka dekanskog kolegija.

Dok iščekujemo reakciju Previšića, prenosimo izjavu članova Vijeća:

“S obzirom na okolnosti nastale današnjom sjednicom Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vezano uz postupak razrješenja dekana Vlatka Previšića, dužni smo obavijestiti studente, nastavnike i zaposlenike Filozofskog fakulteta, kao i zainteresiranu akademsku i širu javnost sljedeće:

1.) Proces razrješenja dekana pokrenut je većinom glasova članova Vijeća, u skladu sa Statutom Filozofskog fakulteta. Započetim procesom prema Statutu rukovodi Vijeće, kao što je konačna odluka u tom procesu, slijedom demokratskog izjašnjavanja obvezujuća za sve na Filozofskom fakultetu. To znači da Vijeće demokratskim očitovanjem većine odlučuje o postupku i dinamici razrješenja unutar legislativom predviđenog okvira.

2.) Dekan Filozofskog fakulteta legitimitet za obavljanje svoje dužnosti stječe demokratskom odlukom Statutom propisane većine članova Vijeća Filozofskog fakulteta, kao što, jednako tako, to isto Vijeće ima statutarne ovlasti da, ako dekan radi protiv interesa vlastite visokoškolske ustanove, u što se javnost posljednjih mjeseci višestruko osvjedočila (u pokušaju nametanja ugovora o suradnji s KBF-om i nepoštivanju odluke Vijeća u slučaju prodekanice Branke Galić), taj legitimitet demokratski ospori i poništi. Svi proceduralni koraci dosad su statutarno i zakonski ispoštovani, pa nikakve prijetnje odvjetnicima i tzv. višim instancama, što smo ih čuli na današnjoj sjednici, ne mogu zaplašiti članove Vijeća, omesti demokratsku proceduru, niti osporiti valjanost konačne odluke Vijeća kao najvišeg demokratski izabranog predstavničkog tijela Filozofskog fakulteta.

3.) Dekanova opstrukcija sjednice Vijeća pokušaj je proizvodnje pravnog kaosa i posve je sukladna dosadašnjem modelu njegova rada, utemeljenom na prikrivanju važnih informacija, lažima, ucjenama, zastrašivanju, klijentelizmu, trgovini radnim mjestima i nepoštivanju odluka Vijeća. Današnja sjednica još je jednom potvrdila da dekan Previšić radi protiv interesa vlastite ustanove i dokazala da je njegovo razrješenje jedini demokratski izlaz iz talačke situacije u kojoj se Filozofski fakultet trenutno nalazi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.