Bauk o zapošljavanju u Saboru: To je doista neuobičajeno

Vijesti 21. srp 201617:57 > 17:57
N1

Član predsjedništva SDP-a, Arsen Bauk, u Dnevniku u 18 komentirao je raspisivanje natječaja za posao u Saboru.

Kako je moguće da se natječaj za zapošljavanje devet državnih službenika na neodređeno vrijeme raspiše nakon što je Sabor raspušten i uoči prijevremenih parlamentarnih izbora?

Izgleda da je ove koji su bili na vlasti iznenadio prerani odlazak s vlasti, pa to nisu uspjeli napraviti prije pa sad na neki način pokušavaju spasiti što se spasiti da. Doista je neuobičajeno to što rade, ali mislim da taj postupak neće završiti do parlamentarnih izbora, tako da će na kraju završiti nakon izbora, pa ćemo vidjeti hoće li se itko na temelju tog natječaja i zaposliti.

Zašto mislite da neće bit gotov do izbora, što se može dogoditi?

Može se netko žaliti na odluku o odabiru kandidata, a postupak žalbe traje i po nekoliko mjeseci. Teoretski je to moguće.

Neslužbene informacije iz Sabora govore da je natječaj raspisan da bi se zaposlili sadašnji savjetnici iz ureda predsjednika Sabora Reinera i iz Kluba HDZ-a. Kako to komentirate i imate li vi takvih spoznaja?

Ovo mi je prva informacija uopće o tome. Vrlo će se lako moći usporediti popis tih savjetnika na takozvanoj revolving doors listi s onima za koje bude predloženo da bude doneseno rješenje o prijemu. Međutim, na to rješenje postoje još pravni lijekovi i postupak žalbe traje dosta dugo, tako da nisam uvjeren da će oni to uspjeti završiti u vremenu u kojem su planirali, pa se zbog toga ne bih previše ni uzbuđivao. Dakle, što se tiče pravne strane, to je vjerojatno u redu i pokriveno adekvatnim odlukama, što se tiče političke strane i dobrih običaja, doista je neuobičajeno da ne odlazeća garnitura, nego ona koja je prekinula svoj mandat to sve radi na taj način. Ali dobro, to ostavljamo za političku borbu u izbornoj kampanji.

Što je bilo sa savjetnicima koji su imali tzv. revolving mandat u Saboru za vrijeme SDP-a, jesu li zaposleni ili su otišli nakon promjene vlasti?

Što se tiče savjetnika u Saboru, oni de facto ne osjete promjenu vlasti, jer rade u klubovima i u Saboru uvijek ostane klub, bilo opozicijski ili vladajući. Što se tiče savjetnika u uredu predsjednika i potpredsjednika Sabora, tamo gdje se nešto promijenilo, vjerojatno je došlo i do promjene statusa, a neki su vjerojatno i nastavili raditi u Hrvatskom saboru, ali to je pitanje za stručnu službu. Mislim da je Ustavni sud propustio staviti izvan snage odredbe poslovnika Hrvatskog sabora koje govore o tim savjetnicima, kao onog trena kad je stavio izvan snage odredbe poslovnika o državnim službenicima, koje govore o tim savjetnicima. To je jedna pravna praznina koja je ostala, koju bi Ustavni sud trebao razmotriti i donijeti adekvatne odluke. Nije logično da u ministarstvima više ne može biti revolving doora, a da u Saboru ostane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.