Jakovina: Prihvaćam kritike na moj račun za bonuse

Vijesti 25. srp 201616:12 > 18:18
N1

Bivši ministar poljoprivrede, SDP-ov Tihomir Jakovina, u ponedjeljak se pred Ministarstvom poljoprivrede očitovao o isplati višemilijunskih bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma, koje im je upravo on omogućio.

“U siječnju 2012. imenovana je nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan je ugovor koji se drastično razlikovao od onog s prethodnom, peteročlanom Upravom – 10 posto manje bruto plaće, police životnog osiguranja su izbačene kao i ogromne otpremnine u slučaju odlaska. Imali su jasne ciljeve i smjernice poslovanja – reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU. Taj cilj smo i napravili. Što se tiče poslovanja Uprave u periodu od 2012. – 2015. neto dobit Hrvatskih Šuma bila je 383 milijuna kuna, dok je prije bila 50-ak milijuna kuna. To govori o kvalitetama i stručnosti Uprave i pokazuje unapređenje rada i reda u Hrvatskim šumama”, rekao je Jakovina, ali i prihvatio dio odgovornosti za astronomske bonuse.

“Prihvaćam kritike za bonuse koji su bili postavljeni kao moguća nagrada za poslovanje. Nisam 2012. mogao znati da će biti toliko dobri rezultati. Prihvaćam i dio kritika na moj račun i svoju odgovornost za propuste u sustavu,ali ne mogu prihvatiti podmetanja od Gordana Jandrokovića koji je do 2012. bio potpredsjednik Vlade kada su se isplaćivali višemilijunski iznosi upravama tvrti koje su imale loše poslovanje.

Predsjednik Mosta i dopredsjednik vlade u tehničkom mandatu Božo Petrov milijunske je bonuse ocijenio sramotnim pogotovo kad se otpustilo 1100 radnika. Jakovina se osvrnuo na njegovu izjavu, ironično nazvavši Petrova stručnjakom za pregovaranje sa sindikatima.

“Gospodin Petrov bio, kao stručnjak u pregovorima sa sindikatima, trebao znati da se ne govori o klasičnim otkazima, nego o odlascima u mirovinu i osobno uvjetovanim otkazima koji su bili suglasni sa sindikatom. Sve ozbiljne studije govorile su da je u Hrvatskim šumama bilo 3000 više ljudi nego što je potrebno.”

Hrvatske šume nekima su bile bankomat

Bivši ministar poljoprivrede još jednom je stao u obranu Uprave, ali i napao aktualnu vlast te vlasti prije 2012.

“Rezultati ove Uprave govore da odgovorno upravljaju i gospodare šumama i to tako mora ostati. Voda, šume i poljoprivredna zemljišta su nacionalno bogatstvo i to moraju ostati, a ne biti predmet privatizacije. Aktualna Vlada raspisala je natječaje za konzultante za privatizaciju, to je po meni važnije pitanje. Hrvatske šume su do 2012. najviše funkcionirale kao bankomat i mjesto za uhljebljivanje i klijentelistički servis za velike uprave”, kazao je Jakovina i pozvao članove Uprave da povuku svoj zahtjev za isplatom bonusa i time još jednom pokažu kako su radili.

Na pitanje zašto je riječ o tajnim ugovorima, Jakovina je rekao kako to nisu.

“Nisu tajni ugovori, to su klasični ugovori o radu svi su ih mogli vidjeti. Hrvatske šume su društvo s ograničenom odgovornosti i prema zakonu sam ih bio primoran potpisati. Slažem se da zakonske akte treba urediti jednako za sve tvrtke da se ne bi događali propusti, ali šume su od 2012. do 2015. pokazale da država može biti dobar gospodar”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.