Kako je Most financirao kampanju?

Vijesti 28. srp 201607:32 > 07:36
N1

Most je u proteklom mandatu snažno zagovarao smanjenje proračunskog izdvajanja za stranke, ali ne i objavu stranačkih pozajmica i kredita.

Na pitanje Jutarnjeg lista treba li političke stranke zakonski obvezati na objavu pozjamica i kredita, odgovorili su da sve činjenice vezane uz njihovo financiranje moraju biti javno objavljene bez obzira na to radi li se o donacijama, kreditima ili pozajmicama. Štoviše, najavljuju da su spremni i inicirati takvu zakonsku obvezu.

U Mostu su, međutim, priznali da su i oni za protekle izbore uzimali pozajmice od privatnih tvrtki.

“Za prošlu predizbornu kampanju Most nezavisnih lista”, stoji u njihovu pismenom odgovoru, “uzeo je pozajmicu od tvrtke Armus d.o.o. u vlasništvu Mije Prgometa, brata tadašnjeg člana Nacionalnog vijeća Mosta, Drage Prgometa. Također, Most nezavisnih lista uzeo je pozajmicu od tvrtke MegaKOP – Parketni centar d.o.o., čiji je direktor tadašnji član Nacionalnog vijeća Mosta, ujedno i član Udruge Promijenimo Hrvatsku, Bruno Iljkić. Riječ je o sveukupnom iznosu od 450.000 kuna. Pozajmica za prvu kampanju prijavljena je Državnom izbornom povjerenstvu, odnosno pitali smo Državno izborno povjerenstvo možemo li financirati kampanju pozajmicom te smo dobili potvrdan odgovor, s tim da navedena sredstva unosimo kao vlastita.

Pozajmica je vraćena odmah. Most nezavisnih lista nema neotplaćenih kredita i pozajmica. Za ovu kampanju Most nezavisnih lista ima vlastita sredstva, ne planira se zadužiti”.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca Most nezavisnih lista objavio je kako je u prvih šest mjeseci ove godine od donatora dobio skromnih 3.560 kuna, prikupljenim iznosom svrstao se na začelje ‘donatorske ljestvice’.