Glavni krivac za aferu bonusi visoko je na izbornoj listi

Vijesti 28. srp 201618:58 > 19:11
N1

Gotovo tjedan dana je prošlo od kada se u javnosti pojavila afera bonusi. Kao što smo čuli, SDP ju nije shvatio osobito ozbiljno čim se razmišlja o tome da Tihomir Jakovina, glavni krivac za aferu, završi na visokom 3. mjestu izborne liste Narodne koalicije.

Koliki su bonusi potpisani u ugovorima o radu Ivanu Paveliću i ostalim članovima uprave Hrvatskih šuma javnost vjerojatno ne bi ni doznala da ministar Davor Romić nije odbio isplatiti zatraženih 5,5 milijuna kuna.

 “Ja osobno smatram da to nisu prihvatljivi ugovori, da to nisu prihvatljivi uvijeti. Da je to jednostavno nemoralno u ovakvim uvjetima kada Hrvatska i hrvatski građani trpe na svaki mogući način. Da neko sebi si osigura takve bonuse smatram neprihvatljivim”, kaže ministar poljoprivrede.

Pavelić je zatražio 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok i Marija Vekić po 1,6 milijuna kuna. Upravo na toliko imaju pravo budući da je u siječnju 2012. tadašnnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s njima potpisao ugovore u kojima to stoji.

“Nije za usporediti. Zašto? Zato što su 2009., 2010. i 2011. bile godine najveće krize u Republici Hrvatskoj. Tada su sačuvana sva radna mjesta, dobit tada nije bila prioritet”, kaže Željko Kalauz, iz Sindikat hrvatskih šuma.

Slično tvrdi i bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma koji dodaje da njegova uprava isplatu bonusa smatrala nemoralnom .

“Naravno da smo ih imali, imali smo bonuse, međutim nije nam ni na kraj pameti bilo da ih uporabimo.  Jednostavno, kako bi ljudima gledali u oči u to vrijeme krize kad smo pokušavali pomoći drvnoj industriji koja je prva ušla u recesiju i na kraju krajeva i prva iz nje izišla”, kaže Darko Vuletić, bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma

Konačno je o svemu progovorio Tihomir Jakovina, braneći se da nije mogao znati da će poslovni rezultati biti toliko dobri, no priznao je da je propustio te ugovore uskladiti s kasnijim uredbama Vlade koja je bonuse vezivala uz primanja, a ne dobit.

“Snosim odgovornost. Pozivam kolege koji su nestranački, koji su odgovorno i profesionalno i kvalitetno radili posao u ovom mandatu da povuku svoje potraživanje sudskim putem za bonuse koje su zaradili, da na taj način još jednom pokažu da su profesionalno i kvalitetno radili svoj posao, a rezultati govore sami za sebe”, kazao je Jakovina.

Više pogledajte u prilogu Tine Kosor Giljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.