"RH neće i ne smije pustiti Srbiju u EU s takvim zakonom"

Vijesti 31. srp 201611:28 > 11:45
N1

U debati u 'Točki na tjedan' kod Nataše Božić nove napetosti između Hrvatske i Srbije komentirali su ministar vanjskih poslova Miro Kovač i bivši zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Ministar Kovač  komentirao je izjavu srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da “Hrvatska rehabilitira NDH i zločince iz zadnjeg rata“.

Poručio je vlastima u Beogradu da se odmaknu od velikosrpske retorike kakvu je vodio Milošević.

“Jasno samo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podsjeća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne nasaljednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite raditi na europizaciji društva. Uhvatite se posla”, oštar je Kovač.

I Klisović je također osudio zadnje izjave koje su stigle iz Beograda.

“To su grube poruke iz Srbije, to dolazi od ljudi koji su tolerirali Šešelja kada se vratio iz Haaga i koji nisu osudili postupak kojim se rehabilitaira Draža Mihaljević. Ali to ne znači da mi možemo tolerirati da se po ulicama i stadionima uzvikuju pozdravi poput “Za dom spremni!”. NDH nije u našem Ustavu, niti je vjekova težnja hrvatskog naroda, to nije ono što je stoji u našem Ustavu”, kazao je Klisović.

Kovač je jasno kazao da Hrvatska, ako Srbija ne izmijeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra protivan regionalnoj suradnji, neće dopustiti da ta zemlja nastavi pregovore s Europskom unijim.

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: “Neće i ne smije.”

“Konačno smo uspjeli taj zahtjev za izmjenom Zakona uvrstiti u sklopu pregovora Srbije s EU. Srbija sada mora taj problem riješiti, jer inače neće moći napredovati na putu u EU. Ugradili smo ga kao zahtjev Europskoj uniji i sada u Srbiji moraju izmijeniti taj zakon u smislu da ukinu članak 2. i 3. Zakona”, kazao je šef diplomacije.

“Novi zakon koji je Srbija donijela je nepotreban i smatramo da je donesen iz političkih razloga”, komentirao je Klisović.

“Nismo za ucjene, ali ako netko ne želi biti konstruktivan, moramo biti tvrdi”, kazao je Kovač i naveo da je Srbija bila problematična i u pregovorima s Prištinom, ali je na kraju pod pritiskom Berlina i Londona pokleknula.

“Ne mogu pregovori ići do besvijesti”, kazao je Klisović ističući da je najbolje da se problem oko izmjene Zakona riješi kroz pregovore s Bruxellesom, a ne prijetnjama i ucjenama.

“Nije ponata odmah antagonizirati Srbiju, već joj pomoći da promijeni te članke Zakona”, zaključio je Klisović.

“Srbija više neće moći diskreditirati hrvatsko pravosuđe, gledat ćemo što rade”, poručio je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.