Obilježena 25. obljetnica daljske tragedije

Vijesti 01. kol 201615:05 > 15:08
Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Dalju nedaleko od Osijeka u ponedjeljak se obilježila 25. obljetnica krvavog masakra 1991. godine kada je rano jutro prvoga dana kolovoza počeo napad na policijsku postaju te je život tada izgubilo 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri Civilne zaštite, a samo je jedan policajac preživio.

U spomen na daljsku tragediju kod spomen-obilježja policijske postaje Dalj položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u mjesnoj crkvi služena je misa zadušnica za poginule redarstvenike. Ratni zapovjetnik daljske policije Ivan Kovčalija rekao je kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv 150 osoba s imenima i prezimenima još 1994. godine, ali im je najveći teret što sudbena vlast do sada ništa nije učinila da se krivci kazne.

Napad na Policijsku postaj Dalj 1. kolovoza 1991.godine počeo je u zoru, oko četiri sata ujutro, prvo topništvom, a potom i pješaštvom. Preko erdutskog mosta iz Srbije je na selo krenula 51. motorizirana brigada JNA kojoj su se priključili „teritorijalci“.  Hrabri policajci, pripadnici Zbora narodne garde i Civilne zaštite i mještani Dalja suprotstavili su se najdmoćnijem neprijatelju, srpskim paravojnim postrojbama, potpomognutom pripadnicima bivše JNA i nakon punih šest sati hrabre borbe ubijeni u obrani svoga mjesta. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od topničkih napada JNA, kasnije su brutalno likvidirani.

Prije 25 godina dogodio se i egzodus Aljmašana, Erdučana i Daljaca, koji su u strahu napustili svoje domove i u šlepovima i čamcima Dunavom i Dravom došli do Osijeka. U progonstvu su bili dugih sedam godina. Slike te tužne tragedije obišle su svijet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.