"Putin i posjetom Sloveniji pokušava ukinuti sankcije EU"

Vijesti 01. kol 201618:20 > 18:21
N1

Novi ispad republikanskog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa. On je naime, sugerirao da SAD trebaju prihvatiti rusku aneksiju Krima ako bi to značilo bolje odnose s Moskvom i jaču saradnju u borbi protiv tororističke organizacije tzv. Islamska država.

Takvo stajalište je u suprotnosti s politikom Obamine administracije, koja je Rusiji uvela sankcije zbog anektiranja ukrajinskog teritorija prije dvije godine. Ujedinjeni narodi također ne žele da države priznaju Krim kao dio Rusije, a neki od istaknutih republikanaca oštro su se protivili aneksiji, nazivajući je “ruskom agresijom”. U intervju za ABC Trump je izjavio da bi stanovnici Krima radije bili dio Rusije.

Gost Dnevnika u ponedjeljak je bio veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko, koji kaže da je Krim prema međunarodnom pravu – ukrajinski.

“Takvo poigravanje je vrlo opasno. Službena Moskva se nekad igra povijesnim činjenicama, ali uz njih uvijek idu ratovi. 1938. je bila zadnja aneksija, austrijska. Svi su bili sretni, Hitlera su obasipali cvijećem, i kako je to završilo? Suzama i Drugim svjetskim ratom”, kazao je Levčenko. “Međunarodno pravo svima garantira suverenost”, dodao je ukrajinski veleposlanik.

Serijom tweetova poslijepodne Donald Trump pokušao je objasniti da je mislio kako Obamina administracija nije učinila mnogo oko Ukrajine, jer su Rusi već zauzeli Krim i nastavljaju gurati dalje. Na koji način se iz ukrajinske perspektive gleda moguća promjena vlasti u Washingtonu?

“Mi smo zaustavili agresiju iako su htjeli zauzeti puno više. Planovi su im široki, a gledajući povijesne činjenice, Rusi mogu tražiti Aljasku, ali to je ludost. Kad prođu izborne borbe, proći će i to. Amerika je savez Ukrajine i inzistiramo da se poštuju međunarodna prava.”

Mnoge NATO države na summitu u Varšavi obvezale su se da će slati svoju vojsku na istočne granice, Baltičke zemlje i Poljsku. Mislite li da je Rusija prijetnja?

“Ako je okupirala područje dva puta veće od Makedonije, mislim da jest prijetnja. Krim je europsko pitanje. Sirija ili Afganistan možda nisu, ali Krim jest.”

Čuli smo poruke predsjednika Putina i Pahora tijekom vikenda u Sloveniji, o tome da je zbog terorizma potrebno premostiti razlike te pomiriti naizgled nepomirljivo. Mislite li da Rusija, Europska Unija i NATO mogu biti partneri na jednom frontu, a neprijatelji na drugom?

“Putin pokušava probiti jedinstvenu europsku liniju, koja govori o tome da postoje sankcije. Pokušaj skidanja ovih sankcija je očit. Putin sebe percipira kao velikog antifašistu, ali oni ne mogu okupirati tuđi teritorij.

Ovi antifašisti su vrlo opasni i treba biti na oprezu. Kao predstavnik zemlje koja je u 2. svjetskom ratu najviše izgubila, govorim da svi moramo biti na oprezu”, zaključio je Levčenko u razgovoru za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.