Nakić objasnio što donosi e-karton, najavio i pobjedu HDZ-a

Vijesti 03. kol 201618:18 > 18:19
N1

Zahvaljujući informatizaciji, HZZO najavljuje manje liste čekanja za pretrage, ali i jednostavnije pristupanje medicinskoj pomoći. Građane Hrvatske očekuje E - karton.

Korisnici Hrvatskog zavoda za zdravsteveno osiguranje od rujna posjedovat će e-karton. Sve podatke o pretragama, povijesti bolesti, ali i budućim medicinskim radnjama za koje se naručuju, bit će zabilježene prema matičnom broju ili OIB-u.

Detaljnije u prilogu Mirele Bačić:

Povodom ovoga u Dnevniku smo u srijedu ugostili i resornog ministra Daria Nakića, koji je rekao da 1.9. počinje implementacija programa, a da će sve skupa trajati između šest mjeseci do godinu dana.

“Omogućit će da svaki pacijent na jednom mjestu ima sve nalaze i povijest bolesti. Tako će bolnički liječnici i liječnici obiteljske medicine jasno vidjeti kad će i gdje pacijenta naručiti. Tako ćemo izbjeći da se istog pacijenta dva puta naručuje na isti pregled, pa neće biti tolikih listi čekanja”, kaže Nakić. Rekao je da je ovo i prevencija kako bi ugroženi pacijenti što prije došli na red.

“Mi od samog početka mandata upozoravamo na to da je ovaj sustav financijski neodrživ, jer se dugovi svaki mjesec gomilaju. Sad smo napravili promjene ravnatelja ustanova i mogu reći da smo prvi put u 6. mjeseci usmjesto gubitka od 50 i nešto milijuna kuna, kao do sada, imali gubitak od oko 18 milijuna kuna.”

Neće ukinuti radna mjesta

Cilj je, kaže Nakić, da sav novac bude iskorišten za liječenje bolesnika, a kao jedini način vidi provođenje niza reformskih mjera, poput racionalizacije bolničkog sustava. “To ne znači ukidanje radnih mjesta. Mi smo suočeni s nedostatnim brojem zaposlenih. Ići ćemo na koncentraciju kvalitete – da pacijent može dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu, a ne da mora lutati, i ako, primjerice, u jednoj bolnici ne dobije uslugu, da točno zna gdje ide nakon toga, a ne da sam luta i traži”, obećao je ministar.

Uvjeren u pobjedu HDZ-a

Nakić vjeruje da će HDZ dobiti izbore i da će provesti reforme.  “Mi ljudima trebamo reći istinu i koje je realno stanje. Možemo stabilizirati zdravstveni sustav, imamo izuzetno kvalitetan kadar, ali očito nešto u sustavu nije dobro. Mislim da imamo niz nepotrebnih gubitaka i opterećenja unutar sustava. Uvodimo i projekt naručivanja za radiološke pretrage. Dužni smo voditi računa i o ozračenosti naših pacijenata, tj. vidjet ćemo opravdanost slanja na CT”, objasnio je Nakić.

Kaže da će se tako uštediti od 20 do 50 milijuna kuna godišnje.

Pogledajte cijeli razgovor Mirele Bačić s ministrom Dariom Nakićem:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.