U Zemuniku predstavljeni novi helikopteri OSRH

Vijesti 10. kol 201610:12 > 10:40
N1

Uz nazočnost visokih državnih dužnosnika danas su u vojarni Zemunik predstavljeni novi helikopteri "Kiowa Warrior" u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o helikopterima iz projekta opremanja OS RH izvidničko – borbenim helikopterima kroz potporu vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Projekt opremanja obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Na predstavljanju je govorio i ministar obrane Josip Buljević. “Zahvaljujem vladi SAD-a, našem strateškom partneru na ovoj donaciji. Pripadnici Oružanih snaga dobivaju suvremena sredstva, vjerujem da će nas helikopetri potaknuti na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od potpora naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti, da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete”, kazao je ministar obrane Buljević u Zemuniku.

Naveo je da je ukupna pomoć Amerike vrijedna više stotina milijuna dolara. “Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos”, kazao je Buljević.

Nakon Buljevića, prisutnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, Kolinda Grabar Kitarović.”Opremanje hrvatskoga ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog savjetnika. Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku,” rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, te naglasila da sigurnost ne dolazi sama od sebe, a nije ni besplatna.

“Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog zrakoplovstva. Dolazak helikoptera u Republiku Hrvatsku dokaz je da je i u vremenima financijske oskudice moguće raditi na modernizaciji,” rekla je predsjednica. Poručila je da to nije prijetnja ni za koga. „Nitko ne treba osjećati ugroženim. Ovo nije prijetnja ni za koga, jer ovo nisu agresivne namjere, kao što se u dijelu susjedstva prikazuje“, poručila je.

N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.