Član DIP-a priznao da je primao mito

Vijesti 14. kol 201612:22 > 12:25
Patrik Macek/PIXSELL

Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) iz kvote HSS-a, 2014. je priznao austrijskoj policiji da je primao mito vezano uz prodaju Hypo banke, no danas to priznanje poriče te tvrdi da je svjedočenje u Austriji potpisao pod pritiskom, javlja HRT.

Pri zemaljskom sudu u Klagenfurtu vodi se sudski postupak protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Josefa Kirhera zbog krađe 1.7 milijuna eura. Ovaj je slučaj važan i za Hrvatsku, budući da je istraga utvrdia da je dio tog novca, odnosno 630 tisuća eura, završilo kao mito u džepovima nekoliko hrvatskih političara. Jedan od njih je i aktualni član DIP-a Josip Vresk.

Njega je austrijska policija ispitala 2014. Navedene poslove Vresk je obavljao kao član DIP-a. Naime, on je zakletvu položio u ožujku 2007., a policijski zapisnik pokazuje da je novac primio tijekom lipnja i srpnja iste godine. Priznao je da je utjecao na HNB pri davanju suglasnosti za prodaju Hypo banke bavarskoj BLB banci tijekom ljeta 2007.

Nakon početnog odbijanja, HNB je početkom listopada 2007. dao suglasnost za prodaju Hypo banke Bavarcima. U svjedočenju pred istražnim povjerenstvom Hypo banke 2014. Vresk je banci nudio usluge u vrhu hrvatskog pravosuđa. Pri ulasku u banku lažno se predstavio upotrebivši ime Darko Videš.

Danas mijenja priču pa tvrdi da je svjedočenje u Austriji potpisao pod pritiskom.

SDP nije komentirao može li osoba Vreskova profila raditi u DIP-u nakon takvog priznanja, dok je HDZ uputio na Krešu Beljaka. Beljak je potvrdio da je Petra Vresk, glasnogovornica HSS-a, Vreskova rođakinja. Most i Živi zid smatraju da Vresk više ne bi trebao biti u DIP-u.

Ipak, na suđenju bivšem čelniku Hypo banke Kircheru dogodio se preokret. Suđenje je prekinunto na dan donošenja presude – utvrđeno je da je odvjetnik jednog od optuženih sudu iza leđa dogovarao promjene iskaza, piše HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.