Ugrožena sigurnost 400 učenika, ne zna se gdje će u školu

Vijesti 19. kol 201615:15 > 15:27
Općina Babina Greda

Sportska dvorana Osnovne škole Mijat Stojanović Babina Greda trebala je biti gotova u travnju ove godine, no ne da nema dvorane već još nema ni obrisa objekta. Tik uz samu školu ostala je samo ogromna rupa duboka šest metara koja predstavlja opasnost za oko 400 učenika. Roditelji su za srijedu najavili prosvjed.

Odluku o izgradnji sportske dvorane donijela je 2013. godine vlada Zorana Milanovića, a radovi su započeli godinu dana kasnije. Za izradu dokumentacije i pripremu terena izdvojeno je ukupno 7,2 milijuna kuna; država je sudjelovala s 3,5 milijuna kuna, Općina Babina Greda s 2,2 milijuna kuna te Vukovarsko-srijemska županija s 1,5 milijuna kuna.

Nova sportska dvorana trebala je niknuti uz samu zagradu Osnovne škole Mijat Stojanović i biti završena u travnju 2016., no i danas je tamo rupa dimenzija 40X25X6.

Prvi izvođač radova je upao u financijske probleme i gradnja je stala 2014.

“Ta tvrtka je izabrana na natječaju, a kad su propali, duže je trajo proces raskida ugovora nego što je trebalo vremena za njegovo sklapanje. Dali su najpovoljniju ponudu, to su bile diskontne cijene, no pokazalo se da najpovoljnija ponuda nije i najbolja ponuda”, kaže za N1 Josip Krnić, načelnik Babine Grede iz redova SDP-a. Nažalost, dodaje, to je bio tek početak agonije koja još nije okončana. Krenulo se u izbor novog izvođača, a kako je to bilo pred izbore 2015., tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kao tehnički ministar nije imao ovlasti potpisati ugovor. I taj proces je potrajao. Kad se napokon izabaro novi izvođač radova, ističe Krnić, tada je počeo problem s novcem.

Nedostaje još 16 milijuna kuna

“Iako je po projekcijama za 2016. godinu država za gradnju naše sportske dvorane trebala uplatiti 5,5 milijuna kuna, ponudili su samo 800 tisuća kuna. Dogovoreno je da će se i Županija uključiti u financiranje, a Ministarstvo je od Općine Babina Greda zatražilo da u financiranju sudjeluje s još tri milijuna kuna. To je neprihvatljivo, po indeksu razvijenosti po klasifikaciji EU-a naša općina je ispod 50 posto”, kaže Krnić.”

Ipak, Općina se pristala zadužiti za tri milijuna kuna, a toliko će iz decentraliziranih sredstava izdvojiti i Županija, no za završetak sportskog objekta onda još nedostaje 10 milijuna kuna koje bi trebala osigurati država.

“To je čisti politički revanšizam prema našoj Općini”, mišljenja je načelnik Krnić koji pojašnjava da je to velik iznos za njih s obzirom da je godišnji proračun općine 2,2 milijuna kuna.

Općina Babina Greda

 Još uvijek aktualni ministar obrazovanja Predrag Šustar je bio u Babinoj Gredi, no sve je ostalo na obećanjima i porukama kako za sportsku dovoranu nema novca.

“Pisao sam Šustaru, premijeru Oreškoviću, potpredsjedniku Vlade Petrovu. Ugrožena je sigurnost privatne imovine, ugrožena je škola i što je najgore sigurnost učenika. Prijeti urušavanje zgrade škole. Garancija za sidrenje jame zagrebačke tvrtke koja je izradila projekt istekla je prije godinu i pol. Prostor oko rupe je ograđen, ali opasnost postoji. Pred novu školsku godinu, Ministarstvo mora donijeti odluku gdje će 400 učenika ići u školu. Neki roditelji, a među njima sam i ja, ne želimo da nam djeca idu ovdje u Babinoj Gredi jer im je ugrožena sigurnost”, kaže Krnić.

Ministarstvo: Bivša vlada je kršla zakon i dvije godine ništa nije napravila

Ministarstvu obrazovanja kažu da je situacija u Babinoj Gredi naslijeđena je od prošle administracije koja, tvrde, dvije godine po tom pitanju nije napravila ništa kako bi sanirala postojeće stanje i time zajamčila sigurnost djece.

“Projekt sportske dvorane u Babinoj Gredi u Državnom proračunu je od 2012. godine amandmanom koji je donijela SDP-ova Vlada te je takav amandman prihvaćen protivno Zakonu o odgoju i obrazovanju koji ne predviđa gradnju kapitalnih sportskih objekata (čl. 142 i 143 Zakona o odgoju i obrazovanju). Vrijednost dvorane je veća od 20 milijuna kuna, dakle, gradi se dvorana koja je gotovo dvostruko skuplja u odnosu na dvoranu koja bi školi pripadala po Državnom pedagoškom standardu. Također, projektom su predviđeni sadržaji koji nisu uobičajeni u izgradnji školskih sportskih dvorana”, odgovorili su u Ministarstvu za N1.

Stupanjem na dužnost ove Vlade i novog saziva Ministarstva, navode da su sagledali sve činjenice, te da je u obilasku lokacije bio je ministar, a u više navrata održavani su sastanci s predstavnicima općine i županije. Navode da su gradilište zajednički obišle stručne službe Ministarstva i inženjeri Građevinskog fakulteta u Osijeku koji procjenjuju potencijalnu ugrozu.

Još se traži rješenje

“Uvažavajući situaciju, Ministarstvo je predložilo osnivačima Vukovarsko- srijemskoj županiji i općini Babina Greda da se uključe u sufinanciranje ovog projekta. Vukovarsko srijemska županija je prihvatila sufinanciranje te potpisani ugovor dostavila općini Babina Greda koju pozivamo da što prije potpiše ugovor kako bi se mogao osigurati nastavak gradnje.

U interesu sigurnosti djece, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održat će se sastanak s izvođačem radova u vezi početka radova na lokaciji kako sigurnost djece, nastavnika i osoblja ne bi bila ugrožena. Dogovoren je i sastanak ravnateljice s pomoćnikom ministra Momirom Karinom s ciljem pronalaska najsigurnijeg rješenja za novu školsku godinu”, poručili su iz Ministarstva.

Roditelji su najavili prosvjed za 24. kolovoza u 11 sati. Taj dan u Babinu Gredu je najavio dolazak pomoćnik ministra Šustara, ali on dolazi u popodnevnim satima tako da mu roditelji učenika neće imati priliku reći što ih muči.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.