'Preferencijalno glasovanje povećalo je utjecaj birača'

Vijesti 20. kol 201618:25 > 18:39
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je Dragan Zelić iz GONG-a, koji je govorio o preferencijalnom glasovanju.

Koliko građanu razumiju preferencijalno glasovanje?

“Ovo će biti treći put da to prakticiramo. Nije bilo neke posebne kampanje oko toga, ali mediji i udruge, među njima i GONG su tu dali doprinos i objasnili građanima.

Koja je korist preferencijalnog glasovanja?

“To je važna novina koju smo zagovoravali i na kraju uspjeli slomiti vladajuće da je uvedu. Preferencijalno glasovanje znai veći utjecaj birača na izborni proces, iako vam stranka servira taj popis. Na posljednjim izborima oko 70 posto birača koristilo koristilo je mogućnost preferencijalnog glasa. Pozivamo sve da dobro prouče liste i iskoriste tu mogućnost.

Svaki izbori su važni. Vidjeli smo koju smo traumu prošli posljednjih mjeseci i nadam se da će građani shvatiti ozbiljnost situacije i da će odaziv na izborima biti velik.

Koliko je zastupnika ušlo u prošli saziv Sabora zahvaljujući preferencijalnom glasu?

Nemam konkretne podatke, ali bilo ih je troje, četvero koji bez preferencijalnog glasa ne bi ušli u Sabor. To kokazuje da je model koji imamo i dalje krut. Trebate dobiti ukupno 10 posto glasova te liste da bi se oni brojali. Mislimo da je taj postotak prevelik, da bi trebao biti 5 posto.

Nadamo se da će nova Vlada i Sabor krenuti u rješavanje kompletnog izbornog zakonodavstva.”

Je li preferencijalni glas “spas” za kandidate koji nisu u najboljem odnosu sa stranačkim vodstvom?

“Stranačkim vodstvima se ovime daje veći broj kombinacija. Važno je naznačiti da se jača veza između birača i izabranih predstavnika, a otvara se i prostor utarstranačkoj demokraciji jer će stranačkih vrh staviti kandidata koji im možda nije simpatičan, ali donosi velik broj glasova. Preferencijalno glasovanje je užasno važan isntrument za unutarstranačku demokraciju.

Hoće li u budućnosti izborne kampanje postati personalizirane? Neke već sada idu u tom smjeru.

“Ovdje se radi o razmjernom sustavu. Vaš uspjeh zavisi na kojem ćete biti mjestu. O kandidatu ovisi jeste li prepoznatljivi, onima iz medija i većih sredina je lakše. Vi možete funkcionirati svoju kampanju, ali sve mora iz računa stranke. Ne može se voditi privatna financijska kampanja.

Ono što je važno je da vrhovi stranaka odlučuju tko će biti na vrhu lista, a na ostalima je da sami nalaze put do birača.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.