Otac Hrgovića revoltiran je uvjetima u kojima je radio Filip

Vijesti 23. kol 201609:40 > 09:49
N1

Srđan Gjurković, autor izmjena Zakona o sportu, bio je gost u Novom danu.

Kako vidite reakcije na sport i sportski sustav nakon Olimpijskih igara u Riju? 

Sigurno da u prvom redu treba čestitati svim osvajačima medalja, ali i onima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama. To je vrhunski rezultat, često se zaboravlja sve one od četvrtoga mjesta pa nadalje. Medalje su otvorile pitanje sustava financiranja i sporta i sportaša. Krajnje je vrijeme da bude izmijenjen zakon, da nam se ne dogodi da samo talentom, potporom obitelji i trenera, ostvaruju vrhunski rezultati. Politika i sport trebaju biti partneri. Pitanje je koliko politika to prepoznaje, osim fotografiranja kad se donesu medalje.

Koristi li politika sport i sportaše za fotografiranje i usporedbe koliko je nacionalni sport u svakoj od zemalja uspješan ili neuspješan?

Kako i sport teži ostvarenju boljeg rezultata, i politika želi ostvariti bolji rezultat, pa koristi uspjeh sportaša da bi sebe više promovirala. Problem je u sustavu, što, barem kod nas, nismo jasno definirali strategiju, način financiranja do kraja i jasno i klubova, i olimpijskih sportova, definirali razliku amaterskog i profesionalnog. Svjesni smo činjenice da najveće uspjehe postižu, kako kažu, mali sportovi. Atletiku ne možemo nazvati malim sportom, to je kraljica sportova. Djeca doista daju sve od sebe. Mi u Hrvatskoj očito imamo dobar genetski kod i talent, ali politika je dužna osigurati uvjete.

Što mislite o poruci oca našeg boksača Filipa Hrgovića, koji je sinu poručio da se ne fotografira s političarima?

Revoltiran je uvjetima u kojima je Filip radio. Mislim da sustav trebamo postaviti na drugi način i odrediti kako to rješavati. Da bi sportaši bili dio olimpijskoga ciklusa, treba proći sigurno godinu i pol dana. Sad imamo vakuum u tom prostoru. Sportaši, koji su osvojili medalje, dobit će određene nagrade i priznanja, ali prave pripreme kreću tek za dvije godine, a politika nosi odgovornost da nije postavila dovoljno kvalitetan sustav.

Kako komentirate utakmice između hrvatskih i srpskih momčadi, odnosno reakcije javnosti i medija?

Očito je da su, nakon vaterpolskog susreta, nakon prijateljskog pozdrava hrvatskog i srpskog izbornika, pale sve moguće tenzije. Sport je plemenit i nadahnuće da se ljudi bave i uživaju u tome, da pobjeđuju i uče. Sport je nešto gdje se treba pružiti ruka boljemu i to je primjer kako se treba učiti tolerancija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.