'Ideološke rasprave posljedica su odluka SDP-ove koalicije'

Vijesti 23. kol 201616:09 > 16:15
N1

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da su aktualne ideološke rasprave u hrvatskom društvu posljedica odluka vlasti Kukuriku koalicije povezanih s problemom koji se obilježava na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Prema Plenkoviću, to je ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, nakon čega su se otvorile teme oko kojih je ranije među ključnim političkim akterima u Hrvatskoj postojao konsenzus.

 Druga je donošenje tzv. Lex Perković koji je poslao “vrlo lošu poruku”, na što smo mi napustili Hrvatski sabor i zbog toga nije bila usvojena deklaracija Hrvatskog sabora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a koja je nanijela veliku štetu međunarodnom položaju Hrvatske, kazao je predsjednik HDZ-a.

“Važno je utvrditi što je istina”

“Sve što je uslijedilo bile su posljedice tih dvaju poteza i ja želim, kao novi lider HDZ-a okrenut budućnosti i duboko ukorijenjen u aktualne načine i sadržaj europskih rasprava o toj temi, da te teme zauzimaju svoje mjesto, ali da ih tretiramo na način koji će doprinijeti utvrđivanju istine i pomirbe u hrvatskom društvu”, kazao je Plenković nakon svečanosti Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru.

Ove teme su izuzetno važne za suočavanje s poviješću svih država nekadašnje istočne Europe koje nisu imale priliku živjeti u demokratskim sustavima nakon 1945. i zato mislim da je za zdravu i konstruktivnu atmosferu u društvu potrebno suočiti se s prošlošću i na taj način doprinijeti pomirbi unutar hrvatskog naroda, rekao je.

Važno je da i mi u društvu i političke stranke, predstavnici akademske zajednice i povjesničari, vrlo detaljno i trezveno tu tematiku tematiziramo i utvrdimo što je istina i na taj način ćemo moći ići prema budućnosti, dodao je.

Na pitanje novinara o uskraćenim jamstvima Vlade za kredit Petrokemiji, Plenković je odgovorio kako je to pitanje o kojem raspravljaju ministri aktualne Vlade kojim se nije bavio te da će na nj odgovoriti kad dođe vrijeme. Neće biti kasno, kazao je Plenković i dodao da HDZ vodi računa o Petrokemiji, sisačkoj rafineriji, te o drugim problemima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Neprimjerna retorika zaslužuje ispriku’

Za neisplatu plaća u hrvatskim tvrtkama kazao je kako je to veliki problem. HDZ želi da se poštuju zakoni, a u njegovu programu vodi se računa i o kvalitetnom dijalogu s poslodavcima i sindikatima, da to bude na korist radnicima, a ti će problemi biti vrlo često na dnevnom redu HDZ-ove vlade.

Na uvredljive istupe saborskog zastupnika i kandidata HDZ-a u V. izbornoj jedinici Steve Culeja na račun saborskog zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija Plenković je izjavio da bilo kakva neprimjerna retorika takvog tipa zaslužuje ispriku i da to kao predsjednik HDZ-a neće tolerirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.