Bernardić: Spreman sam za gradonačelničku poziciju

Vijesti 27. kol 201609:50 > 10:06
N1

Gost Novog dana bio je Davor Bernardić, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Zatražili ste odgodu sjednice zagrebačke Skupštine do rebalansa proračuna, zašto?

“Nije bilo po zakonu, ti prijedlozi nisu usklađeni sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, nema procjne koliko će to koštati i kakav je učinak, nije poslan rebalans. Neka se kolege u Gradskoj skupštini zbroje i prerade prijedlog”.

Koristi li Milan Bandić gradonačelničku poziciju u svojoj kampanji? Koliko su financije transparentne?

“On se ponaša kao da je gradska blagajna njegova osobna. To nije dobro, to je superhik politika, uzme iz džepa 1000 kuna, a daje deset kuna. Zagreb se preko ljeta, dok su građani bili na godišnjem, zadužio za još dvije milijarde kuna. Zagreb je zadužen grad i to plaćaju građani, ali i ima ograman potencijal da sanira svoje financije i postane istinska metropola. Zagrepčani su žičaru naparavili 60-ih godina, a sad o tome slušamo samo obećanja. Zagrebu treba novi zamah razvoja.”

Stoji li HDZ iza Milana Bandića?

“Oni su zajedno i sazivali Skupštinu, bez Mikulića se ne bi sazvala Skupština. Jučer je taj odnos najbolje opisao jedan kolega: ‘Miki lovu prži, a HDZ mu štangu drži'”.

Stoji li SDP iza Vaših ambicija za čelnog čovjeka Zagreba?

“Spreman sam preuzeti odgovornost, ali o tome ćemo razgovarati sljedećih mjeseci i mi ćemo jednu opciju ponuditi širokoj koaliciji. Zagreb sada treba riješiti razvojne projekte i uzeti EU sredstva. Mi se sada vrtimo u mjestu, mi se ‘peglamo’, a Zagrebu treba kvantni skok, kao fizičar to znam napraviti.”

Koliko su istiniti tračevi da ste pregovarali s Bandićem o prelasku kod njega?

To je smiješo, to je kao da mi kažete da je on uspio skupiti deset mandata u Saboru”.

Izjave Zorana MIlanovića s tajnog sastanka digle su buru u regiji. Može li takva retorika naštetiti u izbornoj kampanji?

“On ima svoj stil, ali činjenica je se da se u izbornoj kampanji pretjera. Srbija i Hrvatska moraju normalizirati odnose, naći način kao sniziti tenzije, postići dijalog, suradnju i gospodarsku suradnju. Srbija mora prihvatiti da je Hrvatska svoju slobodu i samostalnost obranila i stekla u ratu, uz to, mora se prihvatiti ukidanje Zakona o regionalnoj jurisdikciji. Moraju prihvatiti da je Hrvatska u EU, i da je uspješnija. Mi mi smo kao manji brat, i predvodnik smo u regiji u EU integracijama. Mi smo u EU i NATO-u , a oni to žele biti, oni se moraju konzultirati s nama kada je politika u pitanju. Srpsko vodstvo je, to je nepobitna činjenica, opterećeno prošlošću. Netrpeljivost nam nije u interesu. Hrvatska će se ponašati kao partner Srbije u ulasku u EU.

Tajne snimke uvode jedan novi demokratski standard, mislim da će se ubuduće snimati svaki razgovor u Ministarstvu branitelja, a možda ne bi bilo loše da se snimaju svi sastanci u svim tijelima uprave i drugim ministarstvima, možda bi bilo korupcije manje. To je ušlo kao novi zavjet u hrvatski politički prostor. Žao mi je zbog toga.

Zašto je Milanović uopće zavao te ljude na sastanak koji su mu tako reći dojučerašnji “neprijatelji”?

“Hrvatski branitelji trebaju biti i jesu ponos hrvatskog društva, i ne smiju biti prijepor niti tema bilo kakvih podjela i to ljudi na svim stranama trebaju shvatiti. Meni je apsolutno neprihvatljivo da pojedinci zloporabljuju svoju poziciju kako bi dijelili hrvatsko društvo.”

Kako ocjenjujete izbornu kampanju, je li malo dosadnjikava?

“Neka bude dosadnjikava, ako ćemo se baviti pitanjima budućnosti, a ne prošlošću.”

Kakva je retorika Milanovića iza zatvorenih vrata, kakav je Vaš odnos s Milanovićem?

“Mi se jako dugo znamo, naš odnos je uvijek dinamičan, uvijek vruće-hladno, ali nađemo način kako funkcionirati. Ja sam čovjek bez dlake na jeziku i fige u džepu i uvijek svima kaže što mislim. Možda sam zbog toga plaćao višu političku cijenu, ali mislim da je to ispravan put, neću od toga odustati.

Jeste li Milanoviću rekli da želite biti gradonačelnik Zagreba?
“Da, više puta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.