Etičko povjerenstvo: Ne iznositi insinuacije o protivnicima

Vijesti 31. kol 201611:55 > 12:07
Borna Filić/Pixsell

Etičko povjerenstvo pozvalo je izborne sudionike da u kampanji izbjegavaju iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, te da za svoje promidžbene aktivnosti ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalnih jedinica.

Povjerenstvo , kojem je na čelu akademik Zvonko Kusić, je taj poziv poslalo reagirajući na prigovor da se u radijskoj poruci emitiranoj prema narudžbi IDS-a spominju “primitivci u crnim košuljama”, te na upit je li primjeren način na koji tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat, inače HDZ-ov izborni kandidat, u ulozi ministra danima promovira poduzetnički skup koji će, u organizaciji njegova Ministarstva, u rujnu održati u Splitu.

U reklamnom spotu spiker najavljuje ministra Horvata koji potom „drži govor desetak ili više sekundi“, navodi se u prigovoru Povjerenstvu od kojeg se traži mišljenje je li takav način promoviranja skupa primjeren i sukladan zakonu, neovisno što je riječ o projektu Ministarstva kojemu je Horvat na čelu, budući da traje izborna kampanja?

Ne koristiti sredstva države

Povjerenstvo smatra da bi izborni sudionici koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati spomenuto ponašanje, sve sudionike poziva da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave.

Time se, ni u kom smislu, ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju njihovih dužnosti i tijekom izborne promidžbe, naglašava Povjerenstvo.

Povjerenstvo je reagiralo i na prigovor da u radijskom spotu IDS-am u simuliranoj anketi među građanima o biračkim preferencijama, jedan od anketiranih izgovara „…kad vidim one primitivce u crnim košuljama…“. „Sudionici izbornog postupka trebali bi izbjegavati iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, a u suprostavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici“, naglasilo je Povjerenstvo te pozvalo izborne sudionike da poštuju temeljne vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, osobito snošljivost i kulturu dijaloga.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.