Uhićenje špijuna je pokušaj vraćanja Srbije u fokus kampanje

Vijesti 03. ruj 201618:27 > 18:27
N1

Gost Dnevnika N1 bio je profesor Žarko Puhovski koji je komentirao slučaj uhićenja navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu.

Službeni Beograd o ovome šuti. Zašto je to tako?

Postoje mnoge varijante. Očito je da je došlo do zbrke u sustavu Srbije jer su jedni to dali u javnsot, a drugi su rekli nećemo s tim pretjerivati jer je to dvojbena propagandna stvar. Države koje šalju špijune dobivaju na vrijednosti. Pričaju se legende o britanskim špijunima i sad odjednom netko diže Hrvate i Hrvatska ispada kao regionalna špijunska sila. Netko se tu zaletio. Što je taj čovjek tamo radio to nećemo doznati. Premijer koji nešto zna će reći da on nije špijun i ako je i nije. Stvar je otvorena i jako bi me veselilo da je RH imala čovjeka u Beogradu koji je pokušao skupiti dokumente o ratnim zločinima kao što bi me veselilo i obratno, ali ne vjerujem da je to u pitanju. Kovač to naziva, s pravom, sapunicom, a prije 5 dana je on rekao da ne želi primati note – pa je sad dobio informaciju preko novina.

Kada govorimo o trenutku kad se dogodilo ovo uhićenje, ima li to veze s kampanjom?

Ovi koji su to pustili u javnost su očito mislili da će nešto postići, ali ništa ne postižu. Milanović je rekao što nije trebao, ali nisu mu naštetile izjave o Srbiji. Mogla mu je naštetiti samo ona izjava o pozdravu ‘Za dom spremni’. To nije tema u kampanji jer HDZ ima isti stav kao Milanović. Srbija nije tema kampanje nego su teme ekonomske uz nekakva sporadična prepucavanja. Ovo je bio pokušaj da se Srbiju vrati u fokus kampanje.

Je li sad moguć neki špijunski rat?

U dobra stara vremena Hladnog rata se znalo kako se to radi. Najprije SSSR uhiti manje važnog diplomata iz Amerike, onda SAD uhiti njihovog pa Britanci nađu nekog iz SSSR-a pa Sovjeti britanskog… Ali to se tada radilo po nekim pravilima. Kad su hapsili prave špijune hapsili su ih za razmjene. Jedini smisao koji bi mogao biti jest da netko u Srbiji zna da Hrvatska drži srpskog važnog špijuna i hoće ga zamijieniti, ali meni se to čini nevjerojatnim. A to bi bilo jedino racionalno. Koliko god grubo reagirao, Milanović je pravu jer nejasno je kakve bi interese imali. Uvoditi sad SOA-u u igru i BIA-u je pokušaj da se stvari s pravih problema svedu na politički sexy stvari, ali sad su promašili trenutak i to neće uspjeti.

Što RH može učiniti?

Konzularni odjel mora biti obaviješten i reći da će Čoloviću pružiti konzularnu zaštitu, da ima normalne uvjete. To počinje onda kad je odjel obaviješten, a on mora biti obaviješten nakon 48 sati. U tomu je nekorektnost da je to izašlo u novine. To je samostalni ispad nekoga tko je htio pogoditi što bi Vučić htio vidjeti, a nije vidio.

Za razliku od Raškovića, Čolović je imao uobičajenu vojnu karijeru dok se Rašković motao po organima vlasti. Čolović je to mogao odigrati, ali nije jasno zašto biste nekoga nakon 20 godina i dalje koristili u Srbiji kad vam treba druga vrsta ljudi i znanja. Treba vam nešto više sofisticirano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.