Moje mislilo ne može dokučiti što Srbiji treba afera špijun

Vijesti 04. ruj 201611:53 > 12:06
N1

U Točki na tjedan kod Nataše Božić gostovao je šef hrvatske diplomacije Miro Kovač.

Koncem ovog tjedna napetosti u odnosima sa Srbijom su dosegnule vrhunac, nakon što je iz Beograda stigla vijest o uhićenju navodnog hrvatskog špijuna Čede Čolovića. Kad ste dobili informaciju o uhićenju?

Bio sam u petak u Bratislavi, i dobio informaciju da je navodno netko uhićen, a za koga se tvrdilo da je radio kao špijun. U veleposlanstvu u Beogradu samo tražili da saznamo od srpskih tijela je li to točno, međutim, mi nismo dobili nikakvu informaciju ni u petak ni u subotu, ali ni danas, unatoč upornim pokušajima uspostave veze sa srpskom stranom. To je neka vrsta farse i komedije, jer kako objasniti da se te informacije puštaju u medije, a da se u Hrvatskoj vladi nikakva informacija o tome nije prenijela.”

Kakvi je protokol u ovakvim situacijama, kako se to riješava?

“Red je da se druga strana obavijesti i da se to tiho riješava, bez javnosti. U ovom slučaju nisu bila čista posla, jer kao Ministarstvo vanjskih poslova nismo obaviješteni. O tome sam pitao Dačića u Bratislavi, ali mi nije dao nikakvu informaciju To je loša epizoda jedne sapunice koja traje tjednima, već je i građanima smiješno, s tim treba prestati.”

‘Sad će Srbija početi Hrvatskoj pokazivati mišiće’

Zanimljivo je vrijeme kada se dogodilo ovo uhićenje, je li to predizborni potez? Koja je uopće motivacija?

“Trudio sam se dokučiti da shvatim o čemu se radi, ali nije mi jasno. Koliko god pokušavao uključiti svoje ‘mislilo’, svoj mozak, ne mogu shvatiti. Ovo je amaterizam. Sve to skupa su nekakve neuspjele pokazne  vježbe, koje ne vode nikuda. Mi smo ozbiljna vlada, imamo izbore, nije nam u interesu ovo, želimo stabilne dobrosusjedske odnose. Umjesto loših sapunica i filmova, u ne znam čijoj režiji, treba se uhvatiti posla i početi raditi. Sad će Srbija početi Hrvatskoj pokazivati mišiće, pa to nikoga ne zanima.”

Nikada gori nisu bili odnosi između Srbije i Hrvatske, slažete li se?

“Odnosi su korektni, a ovo je pokazivanje mišića. Kad ste u kontaktu s ljudima u EU i Srbiji, morate iznijeti ono što se napravilo, a mi želimo da Srbija počne raditi. Ovo što se događa je smiješno i ne vodi nikuda. Kvalifikacije RH kao ustaške države, što smo slušali tjednima, ne vode nikuda. Neka se uhvate posla! Ne želimo da susjedu crkne krava, već da prosperira, u ovom pitanju da Srbija ide prema u EU. Treba smiriti tenzije i strasti. Treba postati racionalon, pogledati ono što je bilo u prošlosti, prihvatiti odgovornost i nakon toga će biti svima lakše. S drugim susjedima smo smirili tenzije, a ovo što se događa sa Srbijom je iracionalno.”

Slažete li se u suštini s Milanovićevom izjavom o Srbiji kao “šaki jada”?

“Milanović je jedan čovjek koji je odličan glumac, on se natječe za tu ulogu glumca. Kao premijer nije radio ništa na tome da srpski sudovi ne mogu progoniti hrvatske branitelje. Njegova vlada, ali ni moja prethodnica Vesna Pusić, na tom planu nisu napravili ništa. Sad kada je shvatio da bi im ta tema mogla koristiti u kampanji, on se pokazuje kao veliki domoljub. On je veći HDZ-ovac od samog HDZ-ovca. To je jedna velika farsa. Mi smo svijesni da glumi i radi u predizborne svrhe. U bilateralnom smislu sa Srbijom nije napravio ništa.

‘Hrvati su najeuropskiji narod u BiH’

Je li referendum koji bi se 25. rujna trebao održati u BiH uvod u odcjepljenje RS-a i raspad BiH?

“Dobro je da je srpski državni vrh poslao poruku Dodiku da ne podržavaju održavanje referenduma. Za nas je najvažnije da BiH opstane kao država. Kao potpisnici Daytonskog sporazuma imamo odgovornost prema BiH i Hrvatima u BiH. Moramo učiniti sve kako bi postali ravnopravni s Bošnjacima i Srbima, a na njima je da nađu najbolji model za funkcioniranje države. Na taj način BiH će moći napredovati prema EU, a mi smo i podržali zahtjev za njihovo članstvo u Uniji.

Hrvati su najeuropskiji narod u BiH. Mislim na način da su u rodbinskim i prijateljskim vezama, a povezani su s Hrvatskom koja je članica EU-a, te da im je u interesu da BiH što prije završi u EU. Hrvatska će snažno podupirati europski put BIH.”

Dodik ne odustaje od referenduma, hoće li se on održati?

“Za sada imamo najavu, sačekajmo da vidimo hoće li ga biti. Ništa se neće dogoditi revolucionarno, i onda ako se referendum održi. Naš je zadatak da skrbimo o Hrvatima koji su tamo ustavotvornan narod.

Je li potrebna revizija Daytonskog sporazuma?

“Revizija da, ali samo ako se oko toga slože tri naroda. Očito je da je jedna nadogradnja potrebna, ali za to je nužno imati konsenzus Bošnjaka, Srba i Hrvata.”

Što mislite, hoće li se obnoviti balkanska ruta? Susjedi se spremaju na pojačan dolazak izbjeglica, što po tom pitanju radi Hrvatska?

“Hrvatska vrši pripreme, nadziremo situaciju. Ako bi došlo do drastičnog pogoršanja stanja, onda ćemo imati instrumente koje ćemo koristiti kako bi zaštitili svoje granice. Ne vidimo da bi opet tisuće migranata mogle biti u tranzitu kroz RH, ako do toga dođe, to ćemo organizirati.”

Možete li komentirati jamstva koja je u subotu iznio Most?
“Mislim da su fulali gol. Sačekajmo izbore, a nakon toga ćemo vidjeti koliko tko ima mandata. Očekujemo pobjedu, a nakon toga ćemo razgovarati s našim koalicijskim partnerima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.