KBC Osijek: Prijavljeno da neki liječnici operiraju pijani

Vijesti 04. ruj 201617:57 > 18:02
Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Glasina kako se alkoholizirani djelatnik Kliničkog bolničkog centra Osijek u srijedu motornim kolicima zabio u pokretna vrata Klinike za kirurgiju - točne su, kao i to da je Uprava bolnice nakon tog događaja poduzela mjere nasumičnog alkotestiranja. Potvrdio je to, dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Dodao je kako to nije jedini slučaj alkoholizma unutar bolničkoga kruga.

”Dobili smo prijave i kako pojedini naši liječnici operiraju pod utjecajem alkohola, kao i da neki djelatnici iz drugih struka rade u alkoholiziranom stanju. Samo je bila puka sreća što alkoholizirani djelatnik koji se zabio u vrata nije nekoga isjekao kad su vrata pukla. Uspio je ozlijediti samo sebe. Nakon toga poduzeli smo značajne korake i nasumično sljedeći dan dregerom alkotestirali 40 djelatnika. Dvoje je od njih bilo pozitivno”, istaknuo je dr. Kopić.

Kazao je i kako je nasumično alkotestiranje obavljeno u četvrtak od 13 do 15.30 sati, a ta će se praksa provoditi minimalno jednom tjedno.

Među nasumično odabranim djelatnicima, kaže dr. Kopić, našli su se i električari, tehnička služba, gipseri, medicinski tehničari, liječnici, profesori, predstojnici klinika pa i djelatnici u Upravi. Pet posto, ili dvoje alkoholiziranih od njih 40, koliko ih je alkotestirano, kaže dr. Kopić, velik je broj, a ti testirani odmah su zamoljeni da napuste bolnicu te će protiv njih biti pokrenut postupak. Nasumične će provjere sada biti pravilo, a onaj tko odbije alkotestiranje, dodaje naš sugovornik, smatrat će se da mu je test pozitivan. Dr. Kopić najavljuje kako će se praksa alkotestiranja, osim u uredovno radno vrijeme, provoditi i u dežurstvu, a dreger neće zaobići ni ženski dio osoblja KBC-a.

Djelatnik koji se ozlijedio, pojašnjava nadalje dr. Kopić, može doći na posao i raditi, no bit će izložen kontroli za alkohol. Za one koji zbog alkoholiziranog stanja teže povrede radno pravo, može slijediti i otkaz. Dr. Kopić kaže kako će istražiti sve pravne mogućnosti, jer ne želi nikoga otpustiti, no postotak alkoholiziranih već u prvom danu nasumične provjere smatra zabrinjavajućim, piše Glas Slavonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.