Nakić: Treba tražiti rješenja, a ne konflikte

Vijesti 09. ruj 201615:05 > 15:07

Ministar zdravlja u tehničkoj Vladi Dario Nakić u petak je ustvrdio kako treba tražiti rješenja, a ne konflikte komentirajući najave Hrvatske liječničke komore (HLK) da će Sudu časti prijaviti sve ravnatelje koji su se oglušili na primjenu pravilnika o specijalizaciji.

“Treba sjesti, razgovarati i tražiti rješenja, a ne konflikte”, rekao je te izrazio uvjerenje da će se naći rješenje zadovoljavajuće za sve.

Na upit hoće li Ministarstvo zdravlja pomoći specijalizantima, ministar Nakić je odgovorio da se oko te teme “dižu nepotrebne tenzije”, a ocijenio je i da ima brojnih pokušaja samopromocije.

Podsjetio je da je prije više od mjesec dana u Ministarstvu zdravlja održao sastanak s predstavnicima struke i udruga gdje su zaključili da će se naći rješenje i objediniti pravilnici te je dodao da zadnju riječ mora dati pravosuđe, no da će Ministarstvo poduzeti sve da se pronađe primjereno rješenje.

Izvršni odbor Hrvatske liječničke komore (HLK) inicirao je u srijedu na sjednici disciplinski postupak pred Časnim sudom HLK-a protiv 66 članova-ravnatelja zdravstvenih ustanova i članova-dužnosnika zdravstvenih udruga koji su onemogućili primjenu ili su izravno poticali odgovorne na neprimjenjivanje odredbi izmijenjenog Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Prema stajalištu IO HLK-a, time su liječnici – ravnatelji, povrijedili odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije jer su onemogućili kolege liječnike u ostvarenju prava zajamčenih im podzakonskim aktom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.