'Sutra krećemo stvarati stabilnu Vladu predvođenu HDZ-om'

Vijesti 11. ruj 201618:30 > 12. ruj 2016 01:09
Izvor: N1

HDZ je rezultate izbora dočekao u stožeru stranke, na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Tijek događaja u stožeru HDZ-a:

24:50 Na kraju se svima obratio predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

“Želim se zahvaliti svima koji su dali ovako jasnu poruku HDZ-u. Zahvaljujem i svim drugim biračima koji su također pridonijeli legitimitetu sivm drugim zastupnicima i čestitam svim kolegama i kolegicama koji su u tome uspjeli. To je važno za Hrvatsku demokraciju, za stabilnost institucija. Mi smo, kao HDZ prije više od dva mjeseca bili u nezavisnom položaju, kada sam krenuo u unutarstranačku kampanju. Prvo, da HDZ kao stožernu hrvatsku stranku jasno profiliramo u desni centar gdje ju je oduvijek vidio i stvarao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman i naši utemeljitelji. Mislim da smo svi zajedno, u jednom rekordno kratkom roku upravo to i učinili. Takav pristup, takva orijentacija HDZ-a naišla je na plodno tlo svih naših članova i organizacija i mislim da smo u ovoj ljetnoj kampanji uspjeli unijeti novu kulturu komunikacije i dijaloga, temeljiti kampanju na programu, koji je bio utemeljen na budućnost, gospodarstvo, demografsku politiku… To je bilo prepoznato od većine birača i ja im na tome zahvaljujem. Kada sam krenuo zajedno sa suradnicima u proces transformacije HDZ-a rekao sam da stranka mora biti vjerodostojna i projicirati četiri temljene poruke: politička stabilnost, pravna sigurnost, kvalitetan okvir za gospodarstvo, socijalnu pravednost i provedbu kršćanskog načela solidarnosti. Na tome se temeljio naš program, na tome ćemo graditi dalje. Sutra smo stranka koja će imati privilegij formirati stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine. Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske. Sutra ćemo održati nacionalno vijeće, razgovarati s partnerima i stvoriti platformu za poslijeizborne razgovore. Zalažem se da vlast bude stabilna, europski orijentirana, kako su nam to naši prijatelji ovdje poručili – Joseph Daul, Doris Pack, Manfred Weber i Elmar Brok. Teme koje su oni digli u ovoj kampanji su naše teme, ali i europske teme i to će biti program buduće Vlade. Vodit ćemo brigu o mladima, njima posebno zahvaljujem, a posebno našoj mladeži na fantastičnoj potpori tijekom kampanje. Vodit ćemo brigu i o hrvatskom selu i ruralnom razvoju. Poljoprivreda i boljitak sela bit će jedan od prioriteta buduće Vlade. Vodit ćemo računa i o hrvatskom radniku. Dragi prijatelji želim vam zahvaliti. Mislim da je ovaj dan bio važan dan za hrvatsku demokraciju, za HDZ koji je pokazao, našim zajedništvom, kvalitetnim radom, da smo vrlo brzo pridobili natrag povjerenje naših građana i želim zahvaliti svim našim kandidatima i kandidatkinjama na izvrsnom poslu koji smo odradili i već sutra krećemo u pregovore kako vi hrvatska dobila, HDZ-om predvođenu, stabilnu Vladu”, rekao je Plenković u svom govoru.

24:20 “Mogu reći da očekujem da HDZ formira Vladu, ali još moramo pričekati do kraja. Aktualan rezultat daje za vjerovati da ćemo biti relativni pobjednici. Ne bih ulazio u spekulacije koliko mandata. Ne očekujem da će se dogoditi išta značajnije, ali treba dočekati kraj. Mislim da se pokazalo da je kampanja koju smo vodili zaista bila konstruktivna. Hrvatskoj treba sadržaj, znanje i kompetencije, a ne stalne ideološke podjele. Birači su to očito prepoznali. Hrvatskoj treba stabilna Vlada, stabilna većina. Ne vidim mogućnost da netko drugi, a ne Plenković bude premijer. Trebaju nam odluke, moramo donositi odluke”, kazao je za N1 Zdravko Marić.

23:50 Slavlje u HDZ-u i dalje traje.

23:05 “Nemam podatke o svojim preferencijalnim glasovima, dobit ćemo ih u ponoć. Mandati HDZ-a pokazuju da smo stožerna hrvatska politička stranka. Ovi rezultati se podudaraju s mojim očekivanja. Mogu se iščitati konture buduće Vlade na čelu s Andrejom Plenkovićem. Nastaljamo razgovore s partnerima i prijateljima. Most će činit kralježnicu buduće Hrvatske Vlade”, kazao je Zlatko Hasanbegović.

“Suradnja Andreja Plenkovića i mene je vrhunska od prvog dana, ostalo su sve bile spekulacije. Ne radi se o mome smjeru već je riječ o jednoj klevetničkoj kampanji koja je nezabilježena u povijesti hrvatskog parlamentarizma i koja je temeljena na notornoj laži. Svi koji me poznaju znaju da sam čovjek suradnje. Svima koji žele suradnju moja su vrata otvorena. Svi će pokušati formirati Vladu, ali mandati su neumoljivi”, dodao je Hasanbegović.

N1

22:55 “Sigurno smo otvoreni i za razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. HDZ će sigurno dati mandatara. Mi smo uvijek najbolje rezultate ostvarivali kada smo na izbore izlazili sami”, kazao je Davor Božinović.

22:45 U HDZ je stigao i Miroslav Tuđman.

N1

22:30 Stožerom HDZ-a još uvijek odjekuje skadiraranje ‘HDZ, HDZ’, i ‘Pobjeda, pobjeda’.  Članovi Predsjedništva kao i članovi stranke u stožeru procjenjuju da su pobjednici ovih parlamentarnih izbora, a oko ponoći kada se očekuju ponovni rezultati DIP-a, priprema se veliko slavlje u Središnjici HDZ-a.

22:25 U stožer HDZ-a stigao je i Zlatko Hasanbegović, koji je do dolaska u stožer stranke izbore pratio u društvu Velimira Bujanca.

22:05 Ovo je još uvijek samo 25 posto obrađenih biračkih mjesta. Definitivno je jasno da smo relativni pobjednici, pitanje samo s kojom razlikom. Hrvatska treba stabilnu Vladu i otvoreni smo za razgovor sa svima koji su programski i svjetonazorski slični”, kazao je za N1 potpredsjednik HDZ-a, Oleg Butković. ‘Znači li to da će prihvatiti uvjete Mosta?’, upitan je.

“Pričekajmo službene rezultate. Htio bih čestitati kolegama iz Mosta. Pokazali su da su principijelni i da se zalažu za neke promjene. Mislim da je sve ono što traže prihvatljivo i otvoreno”, rekao je Butković.

22:00 U DIP-u su objavili prve službene nepotpune rezultate nakon 25 posto obrađenih biračkih mjesta. HDZ ima 62 mandata.

N1

21:35 Nataša Božić pitala je Miru Kovača može li on podići atmosferu kao što ju je podigao u Splitu na što je on rekao da “nisu u Splitu, a i da je u stožeru HDZ-a dobra”.

U Splitu je, kaže, vikao jer je pravi Hajdukovac i jer mu je to u krvi.

Poznati TV voditelj Oliver Mlakar je na pitanje kome danas ide kvisko odgovorio “Zna se, za HDZ i Andreja Plenkovića”.

20:55 “Ovo još uvijek nije konačan rezultat izbora, očekujem da će HDZ biti relativan pobjednik izbora. Bit ćemo stranka koja će se ponovno naći u poziciji formirati saborsku većinu i stabilnu Vladu”, rekao je za N1 televiziju Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a.

Za pregovore s drugim strankama još uvijek treba malo pričekati.

“Treba sačekati službene rezultate, vidjet ćemo kakve će biti brojke i vrlo brzo, možda već i noćas, bit će ostvaren kontakt. Ne treba nam onakav proces kao 2015. zbog kojega je politika izgubila kredibilitet”, kazao je Jandroković te još jednom naglasio da HDZ neće pritati ni na što drugo osim da predsjednik HDZ-a bude i predsjednik Vlade.

“Promjene kakve je Plenković učinio u HDZ-u planiramo učiniti i kada je u pitanju Hrvatska. Tražimo partnere za to i vjerujem da će i s Mostove strane ovaj puta biti više razboritosti, sada imaju više iskustva.”

Mostov Nikola Grmoja rekao je da su sada na potezu HDZ i SDP i da se očituju o njihovim uvjetima.

“Tijekom kampanje smo govorili o tome da postoje neki uvjeti koje je lako ispregovarati i neki o kojima se treba razgovarati. Želimo naglasiti da imamo dobru poziciju. Dobili smo, nakon neuspješne epizode, povjerenje građana i ovaj puta se s time ne možemo igrati”, naglasio je Jandroković.

Jandroković je rekao da sa Živim zidom nisu razgovarali jer on nije uopće pokazivao namjeru pokazivati sudjelovati u formiranju vlade, da je njihov credo da budu kontrolori.

“Nisam vidio signale da su spremni pregovarati, ali vidjet ćemo”, kazao je glavni tajnik HDZ-a.

Za veliku koaliciju je rekao da je neće biti jer neće biti ni potrebe.

20:28 Jedan od istaknutijih članova HDZ-a koji još nije viđen u središnjici je još uvijek aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, javlja Nataša Božić.

20:07 Milijan Brkić jedan je od onih koji su najviše riskirali s preferencijalnim glasovima.

“Ne mislim da sam riskirao. Bio sam jedan od kamenčića u mozaiku HDZ-a i čast mi je što sam uopće bio na listi. HDZ ima par mandata više – ja bih apelirao da ne dijelimo hrvatski korpus. Imamo i dijasporu i njihovi glasovi vrijede isto. HDZ je pokazao da je najjača stranka i da će preuzeti upravljanje državom zajedno s partnerima, a na čelu Vlade će biti Andrej Plenković”, rekao je Brkić za N1.

Znači li to da će HDZ surađivati s Mostom?

“Od početka smo s afirmativnom kampanjom govorili da svi koji prihvaćaju naš program i svjetonazorsku podlogu priželjkivani partneri, a jedan od njih je i Most. Pustimo sad sve do službenih rezultata, ali budimo sigurni da će HDZ voditi glavnu ulogu i neće se dati ucjenjivati”, dodao je.

Brkić je kazao da će, ako u svojoj izbornoj jedinici osvoji 10 posto glasova ući u Sabor te da više neće biti “operativac”.

N1

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nešto prije 20 sati vidno zadovoljan došao je među okupljene novinare i aktiviste HDZ-a, odbivši podrobnije davati izjave.

19:55 Prema novim, dopunjenim rezultatima iizlaznih anketa HDZ i dalje ima 57 mandata, ali toliko sada dobiva i Narodna koalicija. Mostu pripada 12 mandata, Jedinoj opciji 7, IDS-u 3 mandata, koaliciji Za premijera 2, HDSSB-u jedan i stranci Pametno jedan mandat.

N1

Stier: Imat ćemo više mandata od svih stranaka u Narodnoj koaliciji zajedno

19:40 Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako rezultati izlazne ankete o 57 mandata HDZ-a, pokazuju da je izborna trka potpuno neizvjesna.

No, dodao je, ‘to je ipak anketa i vidjet ćemo prve rezultate’.

Pozitivnim smatra što je HDZ, koji je na ove izbore izašao samostalno, osvojio više mandata nego Domoljubna koalicija u studenom 2015., s čime mogu biti zadovoljni.

Jandoković je rekao da očekuju rezultate s terena, a vjeruje i da će neki ‘rubni mandati’ u pojedinim izbornim jedinicama, otići na stranu HDZ-a kako bi mogli formirati parlamentarnu većinu i nakon toga vladu.

Voditelj HDZ-ova izbornog stožera Damir Jelić procijenio je da rezultati izlaznih anketa pokazuju kako je HDZ u uzlaznoj putanji, dodavši da treba pričekati krajnje rezultate.

19:05Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a: “Mislim da rezultati iz izlaznih anketa, treba još pričekati da se potvrde, pokazuju tendenciju da je HDZ sam dobio više mandata nego prošle godine sa širom koalicijom dok SDP sa širim partnerima nije uspio stvoriti tu sinergiju. Čekamo još i rezultate XI. izborne jedinice, gdje očekujemo pobjedu. Treba pričekati da dođu službeni rezultati. HDZ je samostalno daleko ispred bilo koje druge stranke. To izlazne ankete pokazuju.

Kad se zbroje sve jedinice HDZ će biti u prednosti. Imat ćemo više od svih stranaka u Narodnoj koaliciji zajedno. Govorili smo tijekom kampanje da ćemo nakon izbora biti otvoreni za razgovore s Mostom i s drugim opcijama koje mogu s nama surađivati.”

19:00 Prema prvim izlaznim anketama koje je upravo objavila N1 televizija, HDZ dobiva 57 mandata.

Narodna koalicija osvaja 58 mandata, MOST nezavisnih lista 11 mandata, Jedina opcija (Živi zid) 7 mandata, IDS-u idu 4 mandata, koaliciji “Za premijera” pripadaju prema prvim anketama 2 mandata, a HDSSB-u jedan mandat.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1

Tijek izborne večeri pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.