'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, ali pričekajmo jutro'

Vijesti 11. ruj 201618:23 > 12. ruj 2016 01:19
Petar Glebov/PIXSELL

U Hrvatskoj su u nedjelju održani održani prijevremeni parlamentarni izbori. Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima DIP-a, HDZ vodi nad Narodnom koalicijom.

00:25 Na pozornicu se popeo Zoran Milanović.

“Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku”, kazao je Milanović. Ustvrdio je i da nam je potrebna stabilna vlada nakon 8 mjeseci eksperimenta.

“Svatko od nas treba zatomiti svoje ambicije i taštinu i staviti se na raspolaganje”, kazao je te ustvrdio da su razlozi manje izlaznosti za 10 posto pitanje koje si moramo postaviti. “Učinili smo da motiviramo ljude. Al očito smo mogli bolje.”

“Pričekajmo da se prebroje glasovi… Pričekajmo do jutra da vidimo kakvi će biti rezultati”, kazao je, zahvalio se na glasovima i još jednom poručio da se moraju zatomiti taštine.

00:00 Gdje je Zoran Milanović, upitan je Peđa Grbin. On navodi da će se uskoro obratiti članovima i simpatizerima te građanima.

“Postoci se mijenjaju kako dolaze rezultati iz urbanih sredina”, kazao je Peđa Grbin. Kaže da nisu oni izgubili podršku, nego da je javnost razočarana neradom i neredom koji se događao. Upitan je hoće li snositi posljedice zbog rezultata ovih izbora.

“Idemo korak po korak. Idu pregovori za sastavljanje vlade”, kazao je, dodajući: “Snosit ćemo posljedice svi koji smo sudjelovali”. Na pitanje može li se od Milanovića očekivati da će izgovoriti riječ “ostavka”, kaže: “Vidjet ćemo što će reći”. Narodna će koalicija najprije razgovarati s IDS-om i nacionalnim manjinama, ali Grbin ne odbacuje ni razgovore sa Živim zidom.

“Mi smo i prije godinu dana razgovarali s njima, ondje imate i predstavnike udruge Franak, a vjerujem da znaju tko je štitio interese građana s kreditima u francima”, kazao je Grbin.

11:25 Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a, navodi da neće biti vlade bez Ivana Vrdoljaka.

“I dalje imamo podjednake šanse sastaviti vladu”, kazala je.

11:05 HNS-ov Ivan Vrdoljak misli da će se rezultati približiti rezultatima anketa, “možda mandat manje više”.
“Rezime izbora je što što e Živi zid narastao, Most pao, a svi ostali su tamo gdje su bili”, kazao je. Upitan je je li spreman ostati u oporbi.

“Ostat ćemo kao i zadnji put. Ustali smo od pregovora koji nisu bili efikasni, kad smo shvatili da neće biti uspjeha”, kazao je, dodajući: “Mi možemo formirati vladu, ako možemo realizirati ono što planiramo.
Ne ulazimo unutra po svaku cijenu”.

Božo Petrov je, po njemu, “smanjio izlaznost na izbore za 10 posto i to je opasno”. Upitan je i hoće li povući svoju tužbu protiv Mostovaca Tomislava Panenića i Bože Petrova, koji su ga optužili za malverzacije u ministarskom mandatu.

“Izgovorena riječ se ne može povući. Nemam pojma hoću li povući tužbu ili ne”, kazao je.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

22:29 Krešo Beljak (HSS)opovrgnuo je informacije koje su doprle do tabora HDZ-a i SDP-a o tome da će HSS prebjeći u HDZ-ov tabor, navodeći da ostaje čvrsto uz SDP i Narodnu koaliciju.

“Zašto bih bio? Prvi puta sam izabran za zastupnika, ja sam sretan”, kazao je Beljak, nakon što je upitan o tome je li on najrazočaraniji čovjek u stožeru, kao što se nagađa.

Pokazat će, navodi, da nisu nikakvi foteljaši, podržat će Milanovića za mandatara, jer Hrvatskoj treba čvrsta i stabilna vlast. Na pitanje kako je to moguće, on navodi da Milanović “može računati bezuvjetno na ruke HSS-a”. Nije bio konkretan kada je upitan kako se istopila podrška koju su imali prije dva mjeseca.

“Ne znam što se dogodilo, znam što smo mi radili u HSS-u”. Razočaran je nevjerodostojnim anketama. Upitan je da komentira poruku Mostovog Nikole Grmoje, koji je kao prepreku za pregovore s Narodnom koalicijom okrivio izjave Beljaka i Stipe Gabrića Jambe. “Što se mene tiče, nije problem, ne radi se o meni već Hrvatskoj”, kazao je.

N1

Poručio je i da “nestabilnost nije opcija”. Upitan je li mu žao što nije ostao u taboru HDZ-a, kaže: “Ne, apsolutno, nikako se ne vidim u onom društvu, nikad bili niti će biti”.

22:00 Predrag Matić nije jedini koji je uvjeren da će se na izbore ponovno ići u 2017. godini, i to vjerojatno već u svibnju. To misle i drugi članovi stranaka Narodne koalicije, što su neslužbeno kazali našim reporterima, potvrđujući kako očekuju da će HDZ i Most formirati još jednu nestabilnu vladu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je, podsjetimo, održalo je u 22 sata izvanrednu press konferenciju s prvim neslužbenim i nepotpunim rezultatima, prema kojima HDZ dobiva čak deset mandata više od SDP-a.

21:40 “Vlada će se teško sastaviti i bit će rogovi u vreći. Volio bih da ne pogodim, ali za nekoliko mjeseci ponovno idemo na izbore”, kazao je za N1 Predrag Matić Fred (SDP). Cijelu izjavu možete pročitati OVDJE.

20:54 U stožer je, osim čelnika HSU-a, stigao i Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a. Zoran Milanović (SDP) još nije došao. Povećao se i broj uzvanika.

20:50 Slvano Hrelja (HSU) izjavio je kako su “alternativa stabilnoj vladi novi izbori za 6 do 10 mjeseci, ali to ne bi bilo dobro za Hrvatsku”.

20:38 Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je našoj Katarini Brečić da se nada da će Narodna koalicija ipak biti relativni izborni pobjednik u Hrvatskoj.

20:35“Narodna koalicija nije ništa pogriješila, pogriješili su oni koji su nakon svega ponovno dali glasove HDZ-u. Most je svojim brljavljenjem od nemila do nedraga izgubio nešto glasova koji su otisli Živom zidu. Potrošeno je 150 milijuna kuna da bi se maknuo jedan čovjek”, rekao je Fred Matić.

20:20 Kako se istopila prednost Narodne koalicije komentirao je Tomislav Stojak iz HNS-a.

“Ja ne znam tko je govorio o 68 mandata. Mi smo očekivali pobjedu i ona je došla”, kazao je. “S partnerom IDS-om smo osvojili više mandata nego na prošlim izborima”, dodao je. Uvjeren je da će se rezultati preko noći poboljšati te poručio analitičarima da se pozabave Mostom.

“Postoji opcija koja je u deset mjeseci izgubila 40 posto potpore, to se nikada nije dogodilo u povijesti Hrvatske”, kazao je, dodajući da se nada da će oni razmisliti, a onda i sjesti za stol i pregovarati s Narodnom koalicijom. Opovrgava da su HNS i Most sukobljeni, navodeći da je HNS samo napustio pregovore s njima prvi, uvidjevši da će biti bez rezultata.

“Mi imamo stav koji Most jako živcira… Mi želimo dobro ovoj zemlji, da krene ponovno naprijed nakon 10 mjeseci masakriranja od strane HDZ-a i Mosta… Nema sukoba. Sjetite se samo mučnih pregovora kod sastavljanje prošle Vlade. Nadam se da će shvatiti što su napravili ovoj državi u 10 mjeseci”, kazao je, dodajući da će HNS pregovarati s njima, ali “ako će se opet postavljati nebulozni uvjeti u kojima ništa ne stoji, onda to nema smisla”.

Navodi i da je glas za njega isključivo za Narodnu a ne veliku koaliciju. Činjenicu da u stožeru nema puno ljudi komentirao je na sljedeći način:

“Mi jako puno radimo, zovemo teren i čelništvo sudjeluje u tome”. Na pitanje vode li nas ovi rezultati bliže novoj vladi ili izborima, kaže: “Uvjeren sam da smo bliže novoj vladi na čelu s Milanovićem”.

Na pitanje o ostavkama čelnikâ u slučaju da opet izgube izbore, kaže: “Uvijek je vrijeme za nova lica, ali nepristojno je govoriti o drugim strankama.” Loš rezultat, kada je HNS u pitanju, “apsolutno ne znači da je to krivnja predsjednika”.

20:00 U stožeru Narodne koalicije i dalje neobično malo ljudi. Očekuje ih se preko tisuću.

19:57 Stigli su novi rezultati izlaznih anketa, prema kojima Narodna koalicija dobiva 57 mandata, isto koliko i HDZ. Mostu pripada 12, Jedinoj opciji 7, IDS-u 3 mandata, koaliciji “Za premijera” 2, HDSSB-u 1, i stranci “Pametno” 1 mandat.

19:54 Katarina Brečić komentirala je ankete u kontekstu očekivanja SDP-ovaca.

“Nitko ne želi to priznati pred kamerama, iako su govorili da očekuju 62, 63 mandata”, kazala je dodajući da će izborna matematika biti puno teža za njih nego za HDZ. Napominje da čelnik Mosta Božo Petrov isključuje Milanovića kao mogućeg premijera, a isto ne govori za Andreja Plenkovića.

Veliko je pitanje što je Narodna koalicija dobila primanjem HSS-a u svoje redove, napomenula je. Nitko od SDP-ovaca ne želi isključiti mogućnost velike koalicije, što poručuje da zovu sve stranke na suradnju.

19:20 “O velikoj koaliciji je rano pričati. Mi za sada imamo mandat više”, kazao je Mirando Mrsić za N1. Rezultate anketa komentirala je i Milanka Opačić.

“HDZ zbraja dijasporu, tako mi možemo zbrojiti IDS”, ustvrdila je.

19:01 Arsen Bauk komentirao je izlazne ankete za N1. Na konstataciju da su izazvale snuždena lica u SDP-u, kaže da su njihove procjene bile da će Narovna koalicija imati relativnu većinu, očekivao je 60 mandata, što se potvrdilo anketama i sada preostaje čekati službene rezultate.

“Najviše su glasači kaznili Most koji je imao 19 mandata na prošlim izborima… Prošli put je isto Živi zid bio precijenjen pa treba čektai DIP”, kazao je Bauk. Na napomenu da ankete ne pokrivaju dijasporu, gdje obično HDZ dobiva 3 mandata, Bauk kaže da su ondje dobili su konkurenciju: “Vidjet ćemo”. Nije odbacio veliku koaliciju.

“O koalicijama će velike stranke, mora postojati i volja druge strane. Sadašnja koalicija je izgubila 7 mandata, oni ne bi ni mogli ići dalje. Pitanje je kako bi takva vlada bila stabilna”, navodi Bauk. Smatra da će formiranje vlade biti komplicirano, jer je Most izgubio 8 mandata i sada će uz njih velikim strankama trebati još partnera. Na pitanje s kim će Narodna koalirati, odgovara:

N1

“Najbliži su nam IDS i nacionalne manjine – to je oko 70 mandata i očito je da bi nam trebalo još sedam”, kaže Bauk.

Zamoljen je da prokomentira nedavne izjave Milorada Pupovca, iz kojih proizlazi da se udaljio od Milanovića i da je možda skloniji koaliranju s HDZ-om.

“On je u svojim izjavama jasno rekao da neće ići s onima koji nas vraćaju u svoju prošlost, a u HDZ-u ih ima još puno”, kazao je Bauk.

19:00 Prema prvim izlaznim anketama Narodna koalicija osvaja 58 mandata, HDZ dobiva 57 mandata, Most nezavisnih lista 11 mandata, Jedina opcija (Živi zid) 7 mandata, IDS-u idu 4 mandata, koaliciji “Za premijera” pripadaju prema prvim anketama 2 mandata, i HDSSB-u jedan mandat.

#slider_0

Simpatizere Narodne koalicije dočekale zastavice

MSU je, naime, opremljen domoljubnim rekvizitima. Naime, kako su zabilježili naši reporteri, Katarina Brečić i Antonio Zavada, posjetitelje – simpatizere, članove i dužnosnike članaka Narodne koalicije, dočekale su malene hrvatske zastavice. Osim toga, sa zidova su uklonjene umjetnine – ostali su samo čavli i opisi eksponata.

Zoran Milanović po četvrti je puta poveo SDP na parlamentarne izbore, a upravo je u MSU dočekao jedinu pobjedu te stranke, 2011. godine.

Tijek izbora pratite OVDJE. Tijek izborne večeri pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.