'Bojim se da Most baš i ne razumije riječ – odgovornost'

Vijesti 13. ruj 201611:20 > 11:20
N1

Anka Mrak Taritaš gostovala je u specijalnoj emisiji na N1 i komentirala izborne rezultate.

Na pitanje postoji li u HNS-u dio rezerve, koja bi ipak bila spremna na suradnju s HDZ-om, Mrak Taritaš je bila jasna. “HNS sigurno neće biti rezervna varijanta za sastavljanje vlade, mi očekujemo da HDZ s Mostom sastavi vladu i to je apsolutni stav HNS-a”, kazala je Mrak Taritaš.

Dodala je da je za očekivati da u ovim neobičnim vremenima to bude rasplet priče, baš kao i na prethodnim izborima. “HDZ ima 61 mandat, 13 ima Most, zajedno je to 74, dakle još im malo nedostaje. Za očekivati je da HDZ sjedne s Mostom. Da će im biti jednostavno, neće, ali neka se dogovore”, poručila je Mrak Taritaš. 

Bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja kazala je da je na HDZ-u sad mudra odluka. “Moraju se maknuti sve međusobne tenzije i preuzeti odgovornost. Mi smo u kampanji zaboravili jednu riječ – odgovornost. Bojim se da Most baš ne razumije tu riječ. Odgovornost je za tih 13 mandata i ako sve to zajedno tako bude, ja vjerujem da će Most i HDZ uspjeti sjesti i dogovoriti se. Ja mislim da će se kroz tjedan dana uspjeti dogovoriti. Ako HDZ ne uspije, onda su nam opcija treći izbori, što sigurno nije varijanta za Hrvatsku, jer rezultat ovih izbora pokazuje da su HDZ i Most koalicijski partneri kakvi su i bili. Zašto smo uopće onda mali izbore?”, upitala je Mrak Taritaš.

Bjanko nikoga podržati neće. “Nemamo mi tu što podržati ili ne podržati. Ako to bude pristojna i korektna vlada, mi ćemo podržati projekte koje će ona imati. Ali ne znamo kako će to sve izgledati, ali bjanko nećemo ništa potpisati”, rekla je Mrak Taritaš.

Zamolili smo je da komentira činjenicu da se jučer na licima HNS-ovaca mogla vidjeti radost i veselje, a ne tuga zbog gubitka Narodne koalicije na izborima. “Tu imate dvije stvari. Ja sam rekla da sam tužna i da bih voljela da se svi zajedno možemo veseliti i da je Narodna koalicija pobijedila na izborima. Međutim, bez obzira na tu situaciju, mi kao partner te koalicije nismo mogli sakriti svoje zadovoljstvo. Ne može se sakriti zadovoljstvo dobro odrađenoga posla”, rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je da je njezin posao raspoređen u nekoliko etapa. “Prvi korak je bio na izborima probati dobiti više mandata. Na meni je bilo da preferencijalno dobijem svoje mjesto u Saboru, to sam uspjela. Sad treba formirati vladu, a onda idu pripreme za lokalne izbore”, kazala je Mrak Taritaš, poručivši da vladavinu Milana Bandića Zagrebom treba privesti kraju, jer je ona prepuna rupa, te da bi se trebao povući.

Potporu SDP-a za kandidaturu na lokalnim izborima nema. “Izbori su u petom mjesecu iduće godine. SDP je jasno rekao da ja ne mogu biti njihova kandidatkinja”, kazala je Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.