Beljak suspendirao Marijanu Petir i još 100 članova stranke!

Vijesti 14. ruj 201607:27 > 10:33
Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na temu "Aktualna situacija u HSS-u nakon parlamentarnih izbora".

“Moram istaknuti da bi rezultat izbora bio bolji da nije bilo opstrukcije od strane nekih članova, koji su radili protiv stranke. Ja sam stoga odlučio iskoristiti statutarne mogućnosti i po svojim ovlastima privremeno udaljiti 100 članova stranke, među kojima su najeksponiranija imena Darko Koren i Marijana Petir. To ne znači njihovo izbacivanje, nego pokretanje postupka gdje će pred stranačkim tijelima objasniti svoje postupke. Molim ih da se tijekom postupka suzdrže od komentara u medijima”, rekao je Beljak.

‘Imaju osam dana da se žale, oni koji se ispričaju, neće biti sankcioniran’, dodao je.

‘To ne znači njihovo izbacivanje, nego pokretanje postupka gdje će pred stranačkim tijelima objasniti svoje postupke. Molim ih da se tijekom postupka suzdrže od komentara u medijima’, kazao je šef HSS-a. 

Beljak je obrazložio da je istaknuto članstvo stranke otvoreno i neugodno opstruirao izbornu kampanju i nisu željeli sudjelovati u Narodnoj koaliciji, nego su radili za interes nekih drugih. Rekao je da će se provesti dodatna analiza i poduzeti mjere u onim ograncima stranke, gdje ostvareni broj glasova na izborima ne odgovara realnom broju članstva i stanju na terenu.

Predsjednik HSS-a dao je i primjere opstrukcije kampanje. “Gospodin Karin pozvao je birače da svoj glas ne daju jugoslavenima, nego Milanu Kujundžiću, a gospođa Petir je na društvenim mrežama govorila da nije članica nijedne koalicije”, rekao je Beljak, dodavši da je stranka u Petir uložila dosta novca, a ona zauzvrat nije bila na listi, a mogla je donijeti dodatne glasove. “Nitko u HSS-u nije na silu, oni koji se ne slažu s politikom stranke, nije im mjesto u HSS-u”, poručio je Beljak.

Dodao je da očekuje da će se veliki broj čekujem da će se veliki dio njih žaliti. “Nećemo biti nemilosrdni, oni koji smatraju da su pogriješili i ispričaju se, neće biti sankcionirani”, rekao je Beljak i dodao da sukladno odluci Glavnog odbora otprije izborne kampanje, oni koji su opstruirali izbore ne mogu biti dio kandidacijskoga popisa i neće se moći kandidirati u predsjedništvo stranke. 

“Frakcijske borbe traju više od 10 godina i to je jedan od glavnih razloga što je HSS izgubio oko 80 posto svog biračkog tijela. Da bi se vratili, potrebno je stati tome na kraj. Ja sam krenuo u konsolidaciju stranke”, rekao je Beljak.

“Ja se ne bojim ničega, spreman sam 25 sati dnevno raditi za stranku, ali nisam spreman na napade”, rekao je Beljak. Osvrnuo se i na optužbe za samovolju, koja mu se spočitava. “Pet godina smo imali samo jedan mandat u Saboru, sad ih imamo pet. Je li to loše vođenje HSS-a?”, upitao je. Beljak je rekao da se ne osjeća odgovornim ni za što, jer su sve odluke provedene statutarno i demokratski, a on je legalno izabran predsjednik stranke. “Stranka je deset godina sustavno uništavana, ne trebamo govoriti tko je na kojoj poziciji, tko ima koliku plaću i tko ga je doveo na tu poziciju”, rekao je Beljak.

Čestitao je i HDZ-u i Mostu na izbornom uspjehu i poručio da želi da što prije kreiraju Vladu, kojoj će HSS sa svojih pet zastupnika biti konstruktivna opozicija. HSS je na ovim izborima poručio bolji rezultat nego na prošlima, poručio je Beljak i zahvalio se partnerima iz Narodne koalicije, izrazivši nadu da će suradnja i u budućnosti biti jednako dobra.

Ilustracija | Goran Jakus/PIXSELL; N1info

Podsjetimo, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, izjavio je u utorak kako je sigurno da HSS neće biti dio buduće Vlade, jer su birači tako rekli, a u tom ga smislu nije kontaktirao ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Beljak je na pitanje je li ga kontaktirao Plenković odgovorio da “nije u tom smislu”, već je on samo uputio javnu čestitku HDZ-u na izbornim rezultatima. “Mi ćemo biti opozicijska stranka”, poručio je Beljak.

“HSS sigurno neće biti dio Vlade, jer su birači tako rekli. Poštujemo legitimitet stranaka koje su dobile izbore – to su HDZ i Most i želimo im svu sreću, da se što prije dogovore i da što prije počnu raditi”, rekao je.

Beljak kaže kako je u ovom trenutku red na onima koji su dobili izborni legitimitet da sastave Vladu i podsjeća da je to u rekao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

“Demokratska je praksa da oni koji su dobili izbore pokušaju sastaviti Vladu. HSS je bio dio koalicije koja je izgubila izbore, pa bi bilo licemjerno od nas da pokušamo na bilo koji način izigrati volju birača”, istaknuo je Beljak.

HSS se sprema na konstruktivan rad kao oporba u Hrvatskom saboru i za jačanje stranke. “Mi smo nakon niza godina napokon preokrenuli trend i HSS je sada u uzlaznom trendu”, rekao je Beljak u utorak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.