Marić: Ovo ne mora biti konačan broj žena u Saboru

Vijesti 14. ruj 201616:21 > 16:28
Luka Stanzl/PIXSELL

Tehnički ministar turizma Anton Kliman smatra kako zastupnicima treba biti neugodno što smo se vratili u devedesete po pitanju zastupljenosti žena u Saboru.

I tehničkog ministra Darija Nakića, uoči sjednice Vlade novinari su pitali zašto HDZ nije na svojim izbornim listama ispunio tzv. žensku kvotu te bi zbog toga trebao platiti kaznu od 450.000 kuna, na što im je odgovorio da se pri sastavljanju lista o tome vodilo računa koliko je moguće, ali da su birači birali po preferencijalnim glasovima.

‘Siguran sam da ima više razloga za to. Uvijek se ukazuje na taj problem, bilo bi bolje da ima više žena, da se otvori i ta mogućnost. Vodilo se računa o tome koliko je moguće, ali evo i birači su birali, između ostaloga, po preferencijalnim glasovima, zar ne’, kazao je Nakić, prenosi tportal.

Zdravko Marić, tehnički ministar financija, naveo je da bi bi bilo bolje i pravednije da su žene zastupljenije, no izborni je rezultat takav kakav je.

‘Pri formiranju izvršne vlasti to ne mora biti konačni broj, jer će mnogi ljudi s lista ući u izvršnu vlast, pa se tu otvara prostor za parlamentarni dio’, kazao je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.