Posavec (HNS): Narodna koalicija više ne postoji

Vijesti 19. ruj 201611:24 > 11:27
N1

Matija Posavec (HNS) kazao je da njegovoj stranci mandati u Saboru znače itekako puno, jer su izbori potvrdili da se radi o stranci centra s podrškom od 7 do 8 posto, a ne jedan i pol, kako se ranije navodilo.

Smatra da su ostvarili uspjeh, jer su osvojili više glasova nego na prošlim izborima i obećao da će HNS biti jaka i konstruktivna oporba. Njihovi zastupnici, navodi, neće sudjelovati u kreiranju vlade.

“Pregovori idu dobro, svi su sretni i zadovoljni i pitanje je dana kada će se formirati vlada HDZ-a i Mosta”, kazao je, dodajući da se nada da će to biti što prije.

Apsolutno ne razmatraju suradnju s HDZ-om, kako prije, tako ni nakon promjene predsjednika.

“Promjena je korisna za Hrvatsku. Kao što smo vidjeli u kampanji, makli smo se od ideoloških sukoba i raspravljali smo o programima… To je dobar put vraćanja vjere u politike i Andrej Plenković je tome dao doprinost, ali to je samo promjena na vrhu”, kazao je, dodajući da to neće dovesti do pregovora s HDZ-om i “pretrčavanja” u njihov tabor.

“Mi smo bili lojalni partner i vodili politiku u interesu građana… Ovih devet mandata će biti jedinstveno, složno i čvsto”, kazao je, dodajući da se nada stabilnoj vladi, ne samo zbog povlačenja novca iz europskih fondova, već i stabilizacije gospodarstva.

Upitan je postoji li još uvijek Narodna koalicija.

“Ne. Narodna koalicija je postojala u kampanji za prijevremene… Mi ćemo imati vlastite klubove zastupnika i funkcionirati po vlastitim programima”, kazao je Posavec.

Komentirao je i potrese u HSS-u te drugim strankama.

“Kao političar s malo godina, žalostan sam ne samo zbog HS-a već i Živog zida. Vodstva stranaka moraju biti odgovorna prema strankama i narodu. Kada iznosite prljavi veš, dovodi se u pitanje povjerenje građana”, kazao je.

“Držite to u vlastita četiri zida, u svojoj kući”, poručio je, dodajući da se stranke ne bi smjele toliko baviti sobom, već promocijom programa na temelju kojih su zaslužili povjerenje građana

Na pitanje kako je Milanović vodio SDP i koaliciju, odgovara:

“Bio je dobar premijer, imao je svoje stavove koje je zastupao i branio, no nije bio prepoznat od građana”, kazao je, dodajući da bi se malo tko kladio na ovakav rezultat prije izbora.

Navodi i da nema favorita u utrci za predsjednika ili predsjednicu SDP-a, ali i da vjeruje da Anka Mrak Taritaš, ukoliko se kandidira na lokalnim izborima, može poraziti Milana Bandića, odnosno pobijediti u utrci za gradonačelnicu Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.