Adrović o tužbi banaka: Nagodba bi bila bolje rješenje

Vijesti 25. ruj 201609:52 > 09:53
N1

U Dvoboju u Točki na tjedan kod Nataše Božić gostovali su bivši ministar financija Boris Lalovac i direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

Unicredito prva je banka koja je tužila Republiku Hrvatsku zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure. Traže odštetu od čak 3,8 milijarda kuna. Kako će se prema ovom pitanju postaviti nova hrvatska Vlada, kakvi su temelji banaka za ovakvu tužbu i ima li Hrvatska šanse pred sudom obraniti svoj zakon, komentirali su bivši ministar financija Boris Lalovac, koji je osmislio i proveo konverziju, te direktor Hrvatske udurge banaka Zdenko Adrović.

Lalovac je mišljenja da Hrvatska može dobiti spor na arbitraži: “Apsolutno da RH može obraniti zakon na arbitraži u Washingtonu”, kaže Lalovac koji je kao primjer naveo slučaj iz Amerike i Goldman Sachsa koji je izgubio spor.

‘Neka samo dokažu da su imali švicarce u Hrvatskoj’

“Tamo su bankari platili američkoj državi da ih ne tuži, a naši idu tamo da nas tuže”, dodao je. S obzirom da se sve događalo u Hrvatskoj, Lalovac ističe da bi se proces trebao voditi i na domaćim sudovima.

Lalovac upozorava da, prema ugovorima koji su klijenti sklapali s bankama, svi rizici su prebačeni na njih: “Sve rizike, kamatni, tečajni, rizik pada cijena nekretnina – sve snose građani, a prema Zakonu o rizicima, s njim upravljaju banke.”

“Neka samo dokažu da su imali švicarce u Hrvatskoj”, dodao je bivši ministar, aludirajući na to da su banke klijentima zapravo stambene kredite isplaćivale u kunama.

Adrović kaže da banke, s obzirom na aktualne zakone, mogu dobiti sudske sporove: “Ishod ove utakmice je unaprijed predodređen.”

Također, Lalovac je mišljenja da treba osporavati nadležnost suda u Washingtonu i da se postupak može pokrenuti i na Europskom sudu u Luxembourgu.

Adrović ističe da to nije moguće jer je Washington kao mjesto za arbitražu izabran bilateralnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala s Austrijom i Italijom, i da su ti ugovori na snazi još pet godina.

“U ovom trenutku ti se ugovori ne mogu mijenjati, jer ne postoji alternativni mehanizam zaštite investitora koji u Hrvatsku dolaze iz drugih država. Mi te ugovore ne možemo napustiti, jer bi nas investitori mogli tužiti da  ne postoji mehanizam zaštite”, objašnjava Andrović.

‘Političari proizvode atmosferu linča’

Šef HUB-a je potvrdio da će i druge banke podići tužbe protiv RH: “Bit će još tužbi, prema mojim saznanjima, veći dio banaka priprema pokretanje arbitraže. To je pravo koje banke imaju po bilateralnim ugovorima s RH.”

Na pitanje traju li pregovori banaka i države, Adrović je kazao da ne može odgovoriti na to pitanje. Mišljenja je da nema nikakvog smisla da se rasprava o ovoj temi vraća u politiku, jer su građani zaštićeni, a političari huškanjem pogoršavaju stvari.

“Političari proizvode atmosferu linča, to nema smisla, jer građani su dobili druge kredite”, kazao je Adrović.

Na pitanje je li moguća nagodba između države i banaka, Andrović je odgovorio: “Ne znam što će biti, teško je reći. Dok postoji huškanje nekih političara, mislim da nije dobro da banke bilo što traže.”

Ipak, zaključio je direktor HUB-a, nagodba bi bila bolje rješenje od sudskih procesa: “Mislim da bi nagodba bila bolje rješenje za sve. Radi se u prvom redu o podjeli troška, a sve ostalo su tehnikalije”, kazao je Adrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.