Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Zdravlje 24. tra 202422:43 0 komentara
Pexels

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Nova istraživanja sugeriraju da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, već i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme, prenosi klix.ba.

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju hitnu pozornost. Stručnjaci Oakleyja naglašavaju važnost redovitih očnih pregleda kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a ranije je bilo karakterizirano kao estetski problem i opći problem vezan uz vid, koji je utjecao samo na takozvanu jasnoću vida unatoč korektivnim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju još jednu poveznicu između ambliopije i širokog spektra kroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio temeljni uzrok stanja.

Naime, utvrđeno je da je povezan s neurološkim poremećajima poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze, što ukazuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Također, utvrđena je povezanost s kardiovaskularnim bolestima, poput hipertenzije, te povezanost s metaboličkim poremećajima, što uglavnom uključuje razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji mogućnost da ambliopija utječe na štitnjaču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!