Feministice izvele performans pred Zagrebačkom katedralom

Vijesti 28. ruj 201619:01 > 19:02
fAKTIV

Povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, 28. rujna, članice feminističkog kolektiva fAKTIV izvele su performans pred Zagrebačkom katedralom.

Performansom su poručile Katoličkoj crkvi da prestane zadirati u sekularni prostor te aktivno raditi na ugrožavanju seksualnih i reproduktivnih prava žena.

Feministkinje su u srijedu predvečer razbile 8 tanjura s 8 najčešćih mitova koje Crkva i njene pomoćne udruge šire javnim prostorom pokušavajući svoje svjetonazore nametnuti cijelom društvu, stoji u priopćenju fAKTIVA.

“Sustavno i sistematsko promišljanje mjera pronatalitetnih politika dovodi do demografskog rasta, a ne zabrana medicinskog zahvata. Ekonomske i socijalne mjere jesu te koje mogu pridonijeti odluci da žena postane majka ili se odluči za više djece jer podrazumijevaju kako će ona imati siguran i adekvatno plaćen posao, pravo na porodiljni dopust te podršku socijalnih servisa.

Demografska će se slika poboljšati kada ljudi od svojeg rada budu mogli pristojno živjeti, kada se žene prestanu bojati poslodavcima reći da su trudne zbog velike mogućnosti da im zbog toga ne produže ugovor o radu, kada planiranju obitelji prestane biti pitanje standardno upućeno ženama na razgovorima za posao i kada prestanemo donositi zakone o radu koji trudnicama odriču prava”, stoji u objavi na Facebooku.

fAKTIV
fAKTIV
fAKTIV
fAKTIV
fAKTIV
fAKTIV
fAKTIV

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.