Matić: Zbog Beljaka nas sprdaju i od nas rade karikature

Vijesti 30. ruj 201621:33 > 21:44
N1

Gost Dnevnika bio je predsjednik zagrebačkog HSS-a i član Glavnog odbora stranke Nenad Matić koji je najavio kako će se kandidirati za predsjednika stranke na sljedećim unutarstranačkim izborima.

Bili su izbori prije 6 mjeseci i izgubili ste od Beljaka za samo 63 glasa. On je rekao da će zajedno s vama i Hrgom voditi stranku, a vidimo što se dogodilo. Odakle sad vaša želja da se opet kandidirate?

Nezadovoljstvo članova stranke i moje osobno kulminiralo je nakon izbora. U izbornoj kampanji ono što je govorio je razumljivo. U kampanji je imao malo žešću lijevu retoriuku kad je bio u lijevoj koaliciji. Nakon izbora slijedio je niz izjava koje su mene i javnost… HSS nikad nije bio ovako nisko u javnosti, nikad nas se nije sprdalo i radilo karikature od nas, ismijavalo nas i predsjednika HSS-a. U tih 10-ak dana moje nezadovoljstvo i odnos s Beljakom se jako pogoršao i vidio sam da nema rješenja osim da se kandidiram za predsjednika. Treba ponuditi opciju građanima da vide da u HSS-u može biti više kandidata i da građani znaju da HSS normalno funkcionira, da nismo svi svadljivi. Skupština je 22 listopada.

Je li Beljak surađivao s vama i konzultirao se?

Nije pitanje što se događa u stranci nego što se događa s Krešom Beljakom.Predsjedništvo je zaključilo da ćemo dati potpise Plenkoviću za sastavljanje vlade. To ne znači da ćemo biti u vladajućoj koaliciji nego ono što je predsjednik i kazao, da se što prije formira Vlada i da se što prije počne raditi posao. Pregovore od 3-4 mjeseca Hrvatska ne može više izdržati. Nakon toga Beljak govori sasvim drugačiju izjavu koja nije zaključak Predsjedništva. Svi članovi stranke pa i predsjendik moraju provodoti odluke Predsjedništva nažalost on to ne radi, ne znam iz kojih razloga.

Ušli ste u drugi krug. Postoje li frakcije u HSS-u? Kakvi ste s Marijanom Petir?

U samoj kampanji za prošle unutarstranačke izbore nisam očekivao da će Petir podržati Beljaka. Njena županijska organizacija je glasala za Beljaka, ali oni su svjetonazorski jako različiti. Svi su znali da su različiti, ali je napravljen neki kompromis. Kad radite neki neprincipijelni kompromis pitanje je kad će to puknuti. Marijana Petir je suspendirana kao i 100 ljudi u jednom danu. Cijela klima u stranci je takva da je Beljak izgubio vjerodostojnost u javnosti.

Možete li računati na ljude Marijane Petir?

Ja računam na sve ljude koji su nezadovoljni ovakvim stanjem u stranci, a ako kandidat bude Marijana onda će oni glasat za nju. Ja računam na ljude koji misle da stranka mora biti u centru da će oni glasati za mene. Da se bavimo poljoprivredom. Vratimo HSS tamo gdje je nekad bio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.