Što traži Most? Plenković: Pitajte njih!

Vijesti 04. lis 201607:20 > 11:24
N1

U ponedjeljak navečer završena je i četvrta runda pregovora HDZ-a i Mosta oko sastavljanja nove vlade, a nova je na redu već u utorak. Uoči nastaka pregovora razgovarali smo s Plenkovićem, Brkićem, Jandrokovićem...

Iako su dosadašnje četiri runde pregovora održavane na tjednoj razini, sada se stvar ubrzava. Nakon jučerašnjih razgovora HDZ-a i Mosta u prostorijama Mosta, nova je runda zakazana u HDZ-u za danas u 15 sati.

HDZ-ov Milijan Brkić je u utorak rekao da se pregovori nastavljaju. “Idu u dobrom smjeru, strpite se”, kazao je Brkić novinarima.

Plenković će ih morati ubrzati ako na vrijeme želi doći s potpisima do predsjednice, kazao je naš reporter Elvir Mešanović, koji danas uživo izvještava o događajima ispred središnjice HDZ-a. “Razgovaralo se jučer i o ustroju Vlade, a Plenković vjeruje u to da će dobiti mandat, odnosno potpise od Mosta. I sam Petrov je kazao da očekuje da će ovaj tjedan biti završeni pregovori.”

Andrej Plenković je u utorak kratko razgovarao i s novinarima. Na pitanje o nastavku pregovora, kaže da su s Mostom u 15 sati, i da nastavljaju jučerašnje razgovore. Na pitanje o saborskim pozicijama i kako će se one podijeliti, Plenković napominje da je sve predmet pregovora, “i ustroj Vlade, i ključne pozicije u Saboru.”

“Pitajte njih”

Na pitanje koliko ministarstava traži Most, i traže li i mjesto predsjednika Sabora, Plenković je kratko odgovorio: “Pitajte njih.” Na pitanje je li Mostu to važno, što traže i slično, Plenković je ponovio “Pitajte njih” i objasnio: “Razgovaramo, sve je predmet pregovora. I sastav Vlade, i ustrojstvo i ključne dužnosti u Hrvatskom saboru.”

“Ima puno tema koje su tekuće i koje će doći na dnevni red, tada ćemo se očitovati”, poručuje predsjednik HDZ-a. “Vlada mora biti jedinstvena, ministarstva ne djeluju individualno, ne vidim tu problem”, kaže na pitanje o eventualnom vertikalnom kadroviranju. Pozvao je i na poštivanje “pregovaračke diskrecije”.

Komentirao je i raniju izjavu Milorada Pupovca o tome da je predstavnicima nacionalnih manjina djelomično mjesto u javnim poduzećima, a koja je izazvala opću medijsku i javnu buru. “Ideja je da ova vlada uoči konstituiranja Sabora postigne dogovor s manjinama o njihovoj zaštiti, i to implementira u rad vlade, i to je jako dobro”, kaže Plenković.

Jandroković: Idemo prema finalizaciji 

‘S obzirom da su jučerašnji pregovori bili konstruktivni i budući da su prošli u pozitivnom ozračju, vjerujem da će tako biti i danas, i da idemo prema finalizaciji kako bismo u ponedjeljak imali dovoljan broj potpisa te da ćemo 14. listopada, na konstituirajućoj sjednici Sabora, dobiti i novu hrvatsku Vladu’, kazao nam je u utorak ujutro HDZ-ov Gordan Jandroković.

”Sastanak je bio plodonosan, zadovoljni smo. Razgovarali smo o ustrojstvu vlade i još nekim prijedlozima. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i trebali bi završiti pregovore kroz ovih tjedan dana”, kazao je u ponedjeljak navečer Petrov.

Razgovorima je zadovoljan i predsjednik HDZ-a.

”Održali smo razgovore sukladno hodogramu. Nikakvog zastoja nije bilo. Dotakli smo teme ustroja buduće vlade i približavamo se postupno u stajalištima. Želimo stvoriti stabilnu vladu. Imamo vremena ovaj tjedan za preostale detalje. Najakasnije u ponedjeljak ćemo biti biti u poziciji dobiti predsjedničino povjerenje za satavljanje vlade”, kazao je Plenković.

”Načelno smo razgovarali o ministarstvima kakva su danas i kakva bi mogla izgledati u budućnosti. Mi imamo još dogovoriti programske smjernice. Sada nema smisla govoriti načelne stavove nego kad se sve izdogovara”, rekao je on.

”Mi radimo po načelu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Želimo da kolege iz Mosta analiziraju sugestije. Želimo racionalnu vladu. Najvažnije je što smo izgradili povjerenje i partnerstvo. To je najvažnije za stabilnost vlade”, kazao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.