U HDZ-u tvrde: Mediji su prerano otpisali Hasanbegovića

Vijesti 04. lis 201610:35 > 10:46
N1

Čelnici Mosta i HDZ-a, Božo Petrov i Andrej Plenković su nakon sastanka u ponedjeljak najavili da će njihovi pregovori o sastavljanju nove Vlade završiti do 10. listopada kada je najavljen sljedeći krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Konačna podjela resora još uvijek nije poznata, no većina kadrovskih pitanja oko sastava nove Vlade tiče se HDZ-a jer po svemu sudeći u Mostu planiraju, ovisno o tome koliko će i koje resore dobiti, uglavnom ponoviti svoje ministre iz Oreškovićeve Vlade.

Kod Mosta je neizvjesno hoće li Tomislav Panenić ostati ministar ako HDZ preuzme resor gospodarstva, odnosno hoće li se Most odlučiti za to da Paneniću povjeri energetiku. Iako je bio jedan od njihovih najjačih aduta u pripremi predizbornog programa u prošloj godini, vidjet će se i hoće li Davor Romić voditi resor poljoprivrede kad joj se priključi regionalni razvoj.

To spajanje dio je promjena koje se tiču HDZ-a jer ta stranka navodno predlaže da se ukine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, te da se regionalni razvoj priključi poljoprivredi, a EU fondovi Ministarstvu financija, gdje već postoji takva uprava.

To bi značilo da bez resora ostaje Tomislav Tolušić koji dolazi iz županije u kojoj je HDZ na vlasti u svim općinama i gradovima.

Hoće li Plenković naći neko mjesto u Vladi za Tolušića, nemoguće je doznati jer s njegovom kadrovskom križaljkom rijetki su upoznati, a oni o tome šute, dok ostali u HDZ-u nagađaju.

Juretić, Šikić i Nakić teško će ostati u Vladi, Maletić ostaje u Europskom parlamentu?

Dio tih nagađanja su i priče o sigurnim gubitnicima i dobitnicima iz Oreškovićeve Vlade. Tako svi tvrde da Zdravko Marić ostaje ministar financija, da bi svoju poziciju mogao možda sačuvati i Oleg Butković, a s jednakom sigurnošću procjenjuju da mjesta u novoj Vladi neće biti, primjerice, za Bernardicu Juretić, Nadu Šikić ili Daria Nakića.

Sugovornici Novog lista iz HDZ-a uvjeravaju kako su mediji prerano otpisali Zlatka Hasanbegovića i da Plenković sigurno razmišlja i o dobrim i o lošim stranama moguće odluke da u resoru kulture ne dođe do promjene.

Slična je situacija i s Mirom Kovačem, ministrom vanjskih poslova, čiji ostanak u Vladi zagovara nešto desnija struja u HDZ-u. Kovač ima potporu i u desnoj struji izvan HDZ-a.

Za Plenkovića je politički problematično jedino zadržavanje Hasanbegovića, a pitanje je može li zadržavanjem Kovača i Tome Medveda utišati nezadovoljnike kojih bi sigurno bilo nakon što bi Hasanbegović ostao izvan Vlade. Naime, Plenković svoju kadrovsku križaljku na kraju ipak mora testirati i na Predsjedništvu stranke, te na Klubu zastupnika jer će oni u konačnici dići ruku za novu Vladu.

Neizvjesno je i tko će od Plenkovićevih bliskih suradnika u HDZ-u u konačnici zasjesti na potpredsjedničko mjesto u Vladi. Čini se gotovo sigurno da bi to bili Davor Ivo Stier i Davor Božinović, a kao moguća potpredsjednica spominje se Ivana Maletić, no dio HDZ-ovih kuloara procjenjuje da bi ona na kraju mogla ipak ostati u Europskom parlamentu, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.