Benčić objasnila zašto se ne smije prepucavati oko SOA-e

Vijesti 05. lis 201609:40 > 09:43
N1

Gošća u studiju Novog dana bila je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, kojoj Republika Hrvatska mora isplatiti odštetu od 20.000 kuna, a prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, i to zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Deset godina je trajala vaša pravna bitka, koja je ponajviše služila da bi pokazala građanima stanje sigurnosno-obavještajnog sustava. Što se promijenilo u tom periodu?

“Promijenilo se puno toga. Nakon otkrića da su kandidati za Savjet za razvoj civilnog društva provjeravani, postojeća je uredba ukinuta i donesen je zakon, prema kojemu je regulira sama provjera. Sad je jasan način na koji se smije postupati, razlika između najvišeg i najnižeg stupnja sigurnosti, dakle pune i parcijalne provjere. Vi danas morate dati pismeni pristanak na to da se provjera vodi i potvrđujete podatke, koje se sami dali. S obzirom da sam i nakon toga sudjelovala u zakonitoj provjeri mogu vam reći da to izgleda puno profesionalnije”, kazala je.

Kako je to izgledalo 2007. godine?

“Tada nismo znali što se zbiva. Kolegice u Balama dobile poziv od čovjeka koji je tvrdio da je SOA i kazale mi da se raspituje za mene. Mislile su da se netko zeza, no kako su pozivi bili učestali, išli smo provjeriti što se dešava, pa smo shvatili da se to događa zbog kandidature za Savjet, koji je samo konzultativno tijelo i ne dobiva nikakve klasificirane informacije i dokumente. Ključna stvar je bila poslati pritužbu Vijeću za građanski nadzor, koje je protvrdilo postojanje provjere i da potvrdilo da se dogodilo kršenje ljudskih prava, odnosno provjera bez osnove. Zato tvrdimo da građanski nadzor sigurnosnih službi izuzetno važan, bilo da se radi o provjerama SOA-e ili PNUSKOK-a. Građani mogu znati je li bilo nadzora i je li on bio zakonit.”

Radi li to vijeće danas?

“Ono trenutno ne postoji, jer je mandat starom vijeću istekao, novo nije imenovano. Prošla je vlada raspisala natječaj, ali nisu imenovali članove vijeća”.

Vjerujete li da su sada jače sumnje da se zlorabi sigurnosni sustav?

“Duboko vjerujemo da će standardi dosegnuti u zadnjih četiri, pet godina opstati i da će službe raditi neovisno i po načelima profesionalnosti. Godišnja izvješća SOA-e, koja su uvedena, relativno su dobre kvalitete i po sebi su iskorak u tom smjeru”.

Kako tumačite to što su upravo obavještajne službe bile razlog velikih bitaka između HDZ-a i Mosta?

“One su ključni dio represivnog aparata i uspostavljanja kontrole. Često se SOA stavlja u kontekst unutar stranačkih i međustranačkih bitaka, što je jako loše, pogotovo za povjerenje građana u obavještajni sustav. Oni moraju vjerovati da se koriste na zakonit način.”

Vidjeli smo, međutim, da je spor između Ranka Ostojića i Nikole Grmoje završio na sudu oko zloporaba.

“Ona uvijek može postojati i zato mora postojati Vijeće za građanski nadzor, jer ono vam u relativno kratkom roku odgovori je li provjere bilo ili ne, a ako je bilo određenih radnji, jesu li one bile zakonite ili ne, proporcionalne ili ne. Vi ovako dajete drugoj strani da insituunira i to je jako opasno. Najopasnije može biti da smatramo da se sustav stalno zlorabi i to bi morali na umu imati svi koji se poigravaju službama. Na taj način onemogućava se sigurnosnim službama da djeluju tamo gdje je najpotrebnije, a to je da prikupe informacije o sigurnosnim ugrozama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.