Aktivistica protiv pobačaja u Šibeniku napala novinara

Vijesti 05. lis 201613:45 > 13:54
Ilustracija

Aktivisti molitvene inicijative '40 dana za život', fizički su u srijedu pred šibenskom Općom bolnicom nasrnuli na novinara Radio Ritma Valeria Baranovića koji ih je zbog nasilnog sprečavanja u obavljanju svog posla prijavio policiji. Nakon napada, priča on, žena se ukipila i počela moliti.

“Dogodilo se to danas oko 13,15 sati pred zgradom Poliklinike gdje sam htio uzeti izjavu od prosvjednika, a jedna od aktivistica mi je pokušala iščupati mikrofon iz ruke. Kako sam napadnut i nasilnim putem spriječen u obavljanju svoga posla, otišao sam slučaj prijaviti policiji”, rekao je kolega Baranović za ŠibenikIN.

Kaže da je u međuvremenu pitao u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj je li prosvjed pred bolnicom prijavljen.

“Rekli su mi da je prijavljena samo molitva, ali ne i prosvjed, što ovo okupljanje prema svemu sudeći jest. Naime, u zakonu piše da su bilo kakve aktivnosti pred bolnicama, koje na bilo koji način uznemiravaju pacijente – zabranjene, a kako ovakav oblik molitve, uz silne jasno istaknute parole, zasigurno izazivaju nelagodu kod građana i pacijenata, smatram da je riječ o klasičnom prosvjedu za koji oni očito nemaju dozvolu”, rekao je.

Nakon što je dao izjavu policiji, uputili su patrolu na mjesto događaja, a onamo je otišao i reporter ŠibenikIna-a, kojemu su prosvjednice rekle da ih je novinar “prekidao u molitvi i unosio im mikrofon u lice dok su se molile”.

“Tvrde da ih je uznemiravao i da su svjesne da se nalaze na javnoj površini gdje je snimanje dopušteno, ali da im je on ugrozio molitveni prostor”, navodi nakon razgovora s aktivisticama fundamentalne katoličke inicijative.

Vukovarski ogranak inicijative “40 dana za život”, podsjetimo, objavio je na svojim Facebook stranicama krajnje neprimjeren poziv za molitvu za ženu koja je u utorak imala ugovoren zahvat, kojeg su nazvali “Doček kraljeve kćeri”. Fratar koji je osobno dao blagoslov ovoj akciji ogradio se od njih, a Vesna Bosanac, vršiteljica dužnosti ravnateljice Opće bolnice Vukovar najavila je istragu o puštanju takve informacije, ali i najavila slanje dopisa Gradu, kako bi se aktiviste uklonilo s javne površine ispred bolnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.