Jakovina: O praznicima se ne odlučuje na referendumu

Vijesti 08. lis 201618:26 > 18:50
N1

Vladimir Šeks i tehnički ministar Zlatko Hasanbegović danas su izjavili kako misle da bi se hrvatski državni praznici trebali objediniti u jedan i to 30. svibnja. O povijesnom kontekstu nacionalnih blagdana u Dnevniku N1 govorio je povjesničar Tvrko Jakovina.

Što mislite o tome da se središnji državni praznik bira na referendumu?

Praznici bi trebali odražavati stvarne događaje. Hrvatska je na današnji dan prije 25 godina raskinula državno pravne veze i od tog trenutka je počela funkcionirati kao neovisna država. To se ne određuje na referndumu jer će građani uzeti onaj datum koji im se slaže najbolje za uzimanje godišnjih odmora.

Trebaju li biti dva ili jedan jednistveni praznik. Što mislite o tome da se vrati 30. svibnja?

On je bio praznik 10 godina, a ovi su 15 godina i ne vidim da to zaživljava. Čak bih se složio s 30. svibnjem kad bi Sabor bio ono što su svi mislili da bi trebao biti, a to je centralna kuća u kojoj se politika određuje, ali to nije tako. Mi nemamo takav parlament.

Povijesno gledano 30. svibnja je najmanje važan. To nije stvar za referendum, to je stvar političke odluke. A politička odluka bi trebala odražavati logiku stvari. Od ovog trenutka 8. listopada Hrvatska počinje funkcionirati kao neovisna. Ovo je najlogičniji datum. Može to biti i 25. lipnja, jer oba imaju svoju logiku i opravdanje.

Zašto nisu zaživjeli ovi praznici?

Nema to veze s posebnim datumom. Peti kolovoz je najvidljiviji u medijima. Nema niti jedne proslave da se ne problematizira u medijima o tome što se slavi. Ako ljudi nisu za 15 godina naučili što se slavi onda neće ni naučiti, pogotovo ako neprestano rujete po nečemu. To su ozbiljnija pitanja o državi samoj.

Što biste u 25 godina izdvojili kao najveća postignuća Hrvatske?

25 godina za postojanje država je ništa, segment. Ali mnoge države su između dva svjetska rata postojale kraće nego što je Hrvatska sad stara. Činjenica je da se tada obranio teritorij, da su se  otvorili procesi demokratizacije i završili procesi europeizacije. Pokazalo se da postoje neke sfere društva koje mogu poslovati dobro kao što je turizam, a bez upliva politike. Mislim da su se stvorili uvjeti za povratak velikog dijela izbjeglica i za sve manjine su poboljšali uvjeti.

U 25 godina nismo stvorili zemlju vladavine prava, nismo riješili granična pitanja. Pokazali smo da imamo potencijal skrenuti u ekstremne politike. Mislim da bi taj balans mogao biti bolji da su neki politčki izbori bili drugačiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.