TIH upozorio DIP da pazi na financijske izvještaje s izbora

Vijesti 11. lis 201611:24 > 11:28
PIXSELL

Transparency international Hrvatska povodom obvezne predaje završnih financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) trideset dana nakon održavanja parlamentarnih izbora ukazuje na potrebu bolje kontrole financiranja izbornih kampanja i promidžbe kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu.

Upozorava i na bolju kontrolu troškova za one koji provode izborni postupak. Politički akteri svoje završne financijske izvještaje moraju dostaviti DIP-u do 11.10.2016., a javno objaviti u roku od 15 dana.

„Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju nositelji vlasti.

S obzirom da su u javno objavljenim financijskim izvještajima političkih stranaka tijekom kampanje uočene brojne nepravilnosti, poput netočnih podataka, pogrešno iskazanih iznosa i sl. smatramo da je neophodno unaprijediti kontrolu financijskog poslovanja stranaka i kandidata.

DIP bi morao utvrditi vjerodostojnost predanih izvještaja, te pronaći mehanizam kojim će osigurati isplatu planiranih naknada iz državnog proračuna tek nakon što se otklone svi nedostaci, te predaju točni izvještaji.

I tijekom ovih izbora uočeno je da ne postoji mehanizmi učinkovite kontrole. Npr., nije moguće utvrditi financijsko učešće pojedinih partnera koji su na izbore izašli u koalicijama.

Drugo, obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama, ili rashodima kampanje morali bi se ispunjavati elektronski, te dostavljati u zajedničku bazu podataka. Njihova objava morala bi biti dostupna na stranicama DIP-a, tijela zaduženog za kontrolu financijskog poslovanja“, poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.