Specijalist mora propisati jeftiniji generički lijek

Vijesti 13. lis 201607:42 > 07:44
pixabay.com

Kazne za lijekove koje njihovi specijalisti pacijentima propišu mimo smjernica osnovne i dopunske liste lijekova HZZO-a ubuduće će plaćati i bolnice.

Stoji to u dopisu što ga je svim bolnicama i liječnicima u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti početkom listopada poslala uprava HZZO-a, a gdje se bolničkim ustanovama zbog nepoštivanja smjernica HZZO-a izravno prijeti sankcijama, od opomene ili novčane kazne do raskida ugovora za djelatnost ili umanjenja broja posebno ugovorenih postupaka, piše Novi list.

Tvornički naziv

Bolnice su, naime, prema ugovoru s HZZO-om obvezne propisivati racionalnu farmakoterapiju, pridržavati se HZZO-ovih smjernica za propisivanje lijekova, a pacijentu preporučiti lijek pod njegovim generičkim imenom. Mnogi se specijalisti toga ne pridržavaju, već pacijentu na povijest bolesti pišu zaštićeni, tvornički naziv lijeka. Na temelju toga pacijent kod svog obiteljskog liječnika inzistira na receptu za upravo taj lijek i ne želi pristati na njegovu jeftiniju, generičku varijantu. Ako mu udovolji i propiše skuplji lijek, obiteljskog liječnika HZZO u pravilu kažnjava novčano. Bolnice su dosad prolazile bez posljedica, no zdravstvena administracija očito više nema namjeru gledati im kroz prste. Najavljuju da će ubuduće pojačano kontrolirati propisivanje lijekova u bolnicama, a onima koje ne budu poštovale princip jeftinijeg lijeka, odrezati kazne.

Obiteljski liječnici su zadovoljni, jer već godinama ukazuju na odgovornost bolničkih specijalista za određivanje terapije. Pitanje je, međutim, kako će se racionalizacija potrošnje lijekova odraziti na pacijente, osobito one koji koriste biološke lijekove, upozoravaju iz udruga pacijenata.
– Pozdravljam ovu akciju, bio bi red da nas počnu izjednačavati. Dosad su se bolnički liječnici vodili smjernicama struke, a mi, kao da smo manje vrijedni, bili smo doktori koji moraju ograničavati i davati ono što im HZZO dozvoli. I mi i bolnice vezani smo ugovorom, i u redu je da ga svi poštuju – ocjenjuje Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM). I sama je, kaže, bila na udaru novčanih sankcija zbog propisivanja klopidogrela, lijeka za kontrolu zgrušavanja krvi kod srčanih bolesnika. Lijek se ne smije propisivati dulje od godinu dana, a bolnički specijalisti produžavali su nekim pacijentima terapiju i nakon tog roka.

Uvjetna podrška

Kaznu su za nepoštovanje smjernica plaćali jedino liječnici u PZZ-u, koji pišu recept. »Cijenu kutijica koje ste propisali preko tih godinu dana, naplate nama. Tako sam i ja platila 800 kuna. Red je da se svi počnemo pridržavati pravila«, zaključuje Krolo.
Iz Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) pozdravljaju strožu kontrolu potrošnje, ali ne ako bi išla na štetu pacijenata.

– Događat će se da će pacijenti biti zakinuti, jer će se ići na propisivanje najjeftinijih lijekova. Kriterij će, bojim se, biti jedino ušteda, a ne interes pacijenata – smatra Ivica Belina, predsjednik KUZ-a. Najveći će problem, tvrdi, striktna primjena smjernica HZZO-a stvoriti kod propisivanja bioloških lijekova jer to nisu identični, nego slični lijekovi, a primaju ih teški pacijenti, s multiplom sklerozom, reumatoidnim artritisom, karcinomom… Najpoznatiji takav slučaj bio je onaj pacijentice Lovorke Hančić, kojoj je generički lijek koji je primala izazivao teške nuspojave, a nakon višemjesečne borbe ipak joj je odobrena terapija originalnim i bitno skupljim glivecom, piše Novi list. .