Vrkić subvencionira aviokarte na relaciji Osijek-Dublin

Vijesti 13. lis 201620:11 > 20:18
N1

Iseljavanje stanovništva iz Hrvatske, a posebno Slavonije, trbuhom za kruhom je postao veliki problem kojeg su svjesni i domaći političari. Jasno je da se rješenje ovog problema krije u oživljavanju domaće ekonomije, ali neki poput osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića predlažu i kratkoročna rješenja.

S obzirom da velik broj naših iseljenika završi u Irskoj, Vrkić je došao na ideju da Grad Osijek “subvencionira povratak i posjet sugrađana koji su na privremenom radu u Dublinu”.

”Grad Osijek će subvencionirati povratak i posjet naših sugrađana koji su na privremenom radu u Dublinu. Za kartu koja ukupno košta 2.500,00 kn iznos od 500,00 kn će subvencionirati Grad nakon čega će konačna cijena biti oko 2.000,00 kn. Cilj je potaknuti naše privremeno odsutne sugrađane na što češći povratak u Osijek s konačnom željom da se ponovno dosele kući. Na njima je da se vrate, a na nama je da im stvorimo uvjete kako bi se mogli zaposliti i ovdje planirati svoju budućnost”, napisao je Vrkić na Facebooku.

Njegova objava naišla je na mnogobrojne komentare i podijeljena mišljenja. Nekima (iako malobrojnijim) se ovo čini kao dobar prijedlog, neki u njemu ne vide smisla, ali najviše je onih koji ga smatraju potpunim promašajem.

”Ovo može biti samo kod nas – indirektno stipendiramo iseljavanje?! ! To su valjda te investicije, investicije i radna mjesta iz kampanje!? Jedina investicija u vašem mandatu je bila u plavu boju s kojom ste proširili zonu naplate parkinga”, napisao je jedan razočarani građanin.

”Nažalost, tužno i još jednom promašeno…”, stoji u drugom komentaru, a niz se nastavlja ocjenama kako je to ”tragikomično i uvredljivo”.

”Da ste radili kako treba ne bi ni otišli”

Neki pak u svemu nisu ulazili u bit odluke nego su pokušali logički objasniti što s ovim prijedlogom ne valja.

”Gospodine Vrkiću, ljudi koji rade u Irskoj ionako imaju novca za avionske karte,a mi jadnici koji smo ostali ovdje nemamo ni za gpp-ov pokaz. Cijela ova priča oko tih letova za Irsku kao da je neka reklama za odlazak. Ja se još nisam odlučio otići ali ako se nešto u ovom gradu ne pokrene bit ću prisiljen. Bolje je ulagati u naše ljude koji su ovdje a nemaju posao,u djecu koja nemaju stipendiju za školu itd. Ovako kao da i vi i svi ostali pripomažete odljevu mozgova iz grada. Samo uvedite 100 letova ako treba,pa se za par mjeseci pitajte gdje je nestao cijeli grad”, stoji u jednom komentaru.

Ipak, jedan koji možda i najbolje pogađa u srž problema ujedno je i jedan od najkraćih.

”Da ste radili kako treba ne bi ni otišli”.