HDZ-ovci sve nervozniji zbog Plenkovićeva biranja ministara

Vijesti 14. lis 201607:56 > 08:01
N1

Nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a u četvrtak, mandatar Andrej Plenković potvrdio je da će HDZ-ovi kandidati za potpredsjednike Sabora biti Gordan Jandroković, Željko Reiner i Milijan Brkić.

Na klubu HDZ-a u petak će se u 12 sati odlučiti o HDZ-ovim članovima saborskih odbora, a popodne će se konstituirati novi saziv Sabor i izabrati predsjednik.

Iako će Vlada HDZ-a i Mosta bit će potvrđena u utorak ili srijedu, zbog Plenkovićeve šutnje o imenima novih ministara vlada nervoza u dijelu HDZ-a, a neki sada već i otvoreno gube živce. Među njima je i aktualni šef diplomacije Miro Kovač. Kad su ga novinari ispred središnjice HDZ-a jučer upitali za komentar izjave europarlamentarke Dubravke Šuice da će ga na mjestu ministra vanjskih poslova zamijeniti Davor Ivo Stier, reagirao je nervozno: “To je rijetko viđena bedastoća! Ta izjava!”

Plenković o Tepešu u EP-u: Takav je zakon’

Novinare je zanimalo kako odgovara na pritiske, posebice što se tiče odabira novoga ministra kulture. “Odgovornost za odabir ministara je na mandataru. Nikakvih pritisaka nema. Moj izbor će biti onaj koji će dobiti, siguran sam, i podršku na predsjedništvu HDZ-a, naših koalicijskih partnera i u Saboru”, rekao je Andrej Plenković u petak ujutro prilikom dolaska u stranku, dodavši da u stranci nema nikakve nervoze. Komentirajući hoće li oporba prihvatiti Božu Petrova kao predsjednika Sabora, Plenković je rekao da ne vidi zašto se to ne bi dogodilo.

Komentirao je i odlazak Ivana Tepeša u Europski parlament. “Zakon je takav, bio je osmi na listi. Mislim da je to činjenica. Je li primjereno, nije na meni da odlučim”, rekao je Plenković.

Jandroković: ‘Možda neki jesu nervozni’

“Ministri će biti izabrani u idućih nekoliko dana. Ima li nervoze, ne znam. Možda neki jesu nervozni, ali vjerujem da velika većina i kandidata i svih čelnih ljudi u stranci vrlo racionalno i razumno gledaju na taj proces. Treba imati strpljenja, nije ministarsko mjesto jedino koje je bitno. Postoji čitav niz mjesta, kako u Vladi, tako i u parlamentu, u stranci i raznim drugim tijelima državne vlasti, i vjerujem da će se pronaći mjesto za one koji znaju obavljati svoj posao”, rekao je Gordan Jandroković u petak prilikom dolaska u stranku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.