'Mnogi na desnici za HAVC nisu ni čuli do prije par dana'

Vijesti 16. lis 201610:09 > 10:13
N1

Kolege Marina Karlović-Sabolić iz Slobodne Dalmacije i Marko Špoljar s tportala komentirali su aktualnosti iz političkog života u Točki na tjedan.

Dolazak Plenkovića znači odlazak specifične pojave – Tihomira Tima Oreškovića. Je li on na kraju balade pozitivac ili negativac?

Marina Karlović Sabolić: Ja bih rekla pozitivac. Pokazao je da ne želi biti lutka na koncu Karamarka. Nije kvario, ali imao je malo vremena da vidimo promjene.

Marko Špoljar: Realno gledajući izvukao je maksimum. Nije imao nikakve šanse. Između Karamarka i njega je puklo u manje od mjesec dana. On je recimo bio Dinamo koji igra gostujuću utakmicu protiv Barcelone. Koliko god čudan njegov mandat bio nije napravio nijednu kardinalnu grešku koja bi nas u budućnosti mogla skupko koštati.

Jesu li u djelovanju te tehničke Vlade privatizacija i sporazum s Kanadom bili prekoračenja ovlasti?

Marko Špoljar: Po meni to nije bitno, ne kardinalno. Smatram da u nijednom slučaju nije namjerno prošao kroz crveno. Nekad je prošao na žuto, nekad su igrali na rubu ofsajda… Nisu oni ni bili tehnička Vlada. Prvi put se dogodilo da njih ruši vlastita većina i zapravo nisu bili tehnička Vlada.

Da nije bilo takvih odnosa HDZ-a i Mosta bi li takva Vlada bila uspješna?

Marko Špoljar: Ne bi. Bilo bi lakše vladati premijeru, ali ne bi došli do kraja mandata. Kadrovska politika ove Vlade je bila katastrofalna. Kad je gospođa Bernardica Juretić imenovana, nismo mogli vjerovati. Nada Šikić, nju smo isto u Google ubacivali da vidimo tko je. Ja tu nisam vidio mogućnost da ta Vlada može biti funkcionalna.

Vidjeli smo neka imena koja bi mogla sjedici u budućoj Vladi. Kako ih komentirate?

Marko Špoljar: Ta imena se otprilike vrte neko vrijeme. Ova prazna ministarstva zasad nisam vidio ni pročitao da je netko doznao više. Izgleda da se nitko ne otima za to. Mi uopće ne znamo koji su planovi ove Vlade sa sektor zdravstva i mirovinski sustav. Ne znamo njihove politike, ne znamo puno toga. Možda i nije fer prema biračima i javnosti da njihov budući premijer ne pusti imena barem većine kabineta da ih javnost stigne “provjeriti”.

Situacija u HDZ-u je ipak specifična. Plenković preuzeo HDZ dva mjeseca prije izbora i u situaciji je da mora kombinirati. Koliko je to novi, Plenkovićev HDZ?

Marina Karlović Sabolić: Po imenima mi se čini da je ovo tipična politička Vlada. Čini mi se da Karamarkovih ljudi nema. U HDZ-u se intenzivno barata informacijom da Hasanbegović stoji iza ovih braniteljskih prosvjeda. Ako je prije i imao neke šanse ostati na čelu Ministarstva kulture, mislim da sada toga više nema.

Može li desno krilo HDZ-a nametnuti Plenkoviću neke ljude?

Marina Karlović Sabolić: Mislim da desnica ne može nametati svoje kandidate. Pobjednik u HDZ-u je uvijek mogao sve. Mislim da je Plenković sada u poziciji kojoj je Sanader bio 2003. On je taj koji diktira. Ako imenuje Obuljen mislim da će time pokazati pred cijelom ulicom da neće kapitulirati.

Brkić je formalno drugi čovjek HDZ-a, nije blizak Plenkoviću, a sada je potpredsjednik Sabora. Kako to komentirate?

Marko Špoljar: To je bio nužan kompromis. Postavlja se pitanje što su dogovorili Brkić i Plenković. Drži li mu Brkić leđa na tom desnom krilu? Očito će se koplja lomiti upravo na Ministarstvu kulture. Desnom krilu kultura uopće nije važna, mnogi za HAVC nisu ni čuli do prije par dana. Mislim da će Ministarstvo kulture biti prva kriza Vlade koja još nije ni postala Vlada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.