Evo kome će uz novu poreznu reformu rasti plaće i koliko

Vijesti 22. lis 201609:24 > 09:36
Luka Stanzl/PIXSELL

Porezne olakšice za djecu, o čijem se ukidanju spekuliralo, prema prijedlogu Ministarstva financija postojat će i nakon provedbe porezne reforme, ali će se promijeniti način njihova izračuna: više neće biti vezane uz visinu osobnog odbitka, već će biti određene kao fiksni iznos.

Osobni odbitak, odnosno iznos koji svaka osoba može zaraditi, a da na njega ne mora plaćati porez, prema novoj bi se poreznoj reformi trebao povećati sa sadašnjih 2600 kuna na 3750, ali će priznati iznos poreznih olakšica za djecu u apsolutnim brojkama ostati isti kao i dosad: 1300 kuna za prvo dijete, 1820 kuna za drugo dijete, 2600 kuna za treće dijete, 3640 kuna za četvrto dijete itd., neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Ukinut će se stopa poreza na dohodak od 40 posto, a uvesti nova stopa od 36 posto. Prema njoj će se oporezivati svi zaposleni čija porezna osnovica iznosi više od 20.000 kuna. Trenutno se po toj najvišoj poreznoj stopi oporezuju svi čija je porezna osnovica veća od 13.200 kuna.

Osim toga, novost bi trebalo biti i oporezivanje takozvanog drugog dohotka, u koji spadaju autorski honorari, bonusi direktora i slično. Oni se sad oporezuju po stopi od 25 posto, a trebali bi se oporezivati jednako kao i osnovni dohodak.

Te će prijedloge Ministarstvo financija predstaviti partnerima iz Mosta, a na osnovu ovih izmjena prihod od poreza na dohodak bit će manji za 1,5 do 2 milijarde kuna. Porezne olakšice na djecu i druge članove obitelji (nezaposlenog supružnika, na primjer) sada se izračunavaju kao postotak osobnog odbitka, pa tako za prvo dijete iznose dodatnih 50 posto od osobnog odbitka (1300 kuna), za drugo 70 posto te se povećavaju za svako sljedeće dijete. Tako roditelj dvoje djece sada ima pravo zaraditi 5720 kuna na koje ne treba plaćati porez (2600 kuna osobnog odbitka te još 3120 kuna olakšica na djecu). Kad bi se zadržao isti izračun i nakon povećanja osobnog odbitka na 3750 kuna, iznosi na koji se ne bi plaćao porez višestruko bi rasli. Budući da je takav model ocijenjen preskupim, odlučeno je da se olakšice odrede u fiksnom iznosu, odnosno da se u apsolutnim iznosima ostave onakvima kakve su danas.

Što to konkretno znači?

Roditelj jednog djeteta ubuduće će, a najvjerojatnije već od 1. siječnja 2017., moći neoporezivo zaraditi 5050 kuna (osobni odbitak od 3750 kuna te olakšica od 1300 kuna) umjesto sadašnjih 3900 kuna, roditelj dvoje djece 6870 kuna umjesto 5720 kuna itd. Te promjene neće utjecati na roditelje s nižim plaćama od prosječne.

Glavna primjedba stručnjaka jest da porezne olakšice koriste isključivo roditeljima koji su bolje plaćeni, jer onima koji zarađuju minimalnu plaću od 3121 kunu bruto, iznos od neoporezivih 3900 kuna ništa ne znači. U Ministarstvu objašnjavaju da im je cilj motivirati i zadržati upravo dobroplaćene kadrove, a nakon ove reforme, ističu, čak 40 posto zaposlenih uopće neće plaćati porez, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.