"Priča s Goranom Marićem veliki je minus ove Vlade"

Vijesti 23. lis 201609:16 > 09:17
N1

U Točki na tjedan gostovali su i slobodna novinarka Sandra Bartolović i Goran Penić, novinar Jutarnjeg lista. Komentirali su aktualnu situaciju.

Komentirajući Plenkovićev nastup u Saboru i predstavljanje programa Vlade, i Bartolović i Penić slažu se da će se on najbolje vidjeti na proračunu. “Svatko bi potpisao njegov program u Saboru, to je popis lijepih želja. Ono što ćemo vidjeti u njegovom programu jest kad dođe proračun, koji će biti pravi pokazatelj njegovog programa. Onda ćemo znati na čemu smo”, rekla je Bartolović.

I Penić je mišljenja da je program preopćenit. “Mislim da su svi programi Vlade, pri potvrđivanju u Saboru, bili popis lijepih želja. Vidjet ćemo na proračunu kakav će taj program biti. Proračun će biti na tragu proračunu 2016. i pripremaju deficit od dva posto, pa ćemo vidjeti”, rekao je Penić.

Komentirali su i spominjanje vrlo optimističnih predizbornih brojki. “Nikad nijedna brojka iz predizborne kampanje ne završi u programu Vlade. To je šarena laža za privlačenje birača”, rekla je Bartolović, dodavši da su one isključivo u funkciji motivacije.

Dotaknuvši se porezne reforme, Penić je rekao da će se sigurno ići na rasterećenje dohotka i poreza na dobit, dodavši da nikad ne znamo koliko to košta građane, kao i to da se vjerojatno većina toga neće ispuniti. “Treba reći da nema novca za sve to”, rekao je Penić.

On smatra da je činjenica da je u Hrvatskoj bila tehnička Vlada Tihomira Oreškovića zasigurno doprinijela smanjenju deficita, ali da i Zdravku Mariću treba dati priznanje, jer su i on i Orešković bili na tragu smanjenja deficita. “On bi ove godine mogao biti na 2,2 ili 2,5 posto”, rekao je Penić.

Smanjivanje sredstava ovisi o tome koja će ekonomska škola i struja u Vladi prevladati, kazala je Bartolović, aludirajući na četiri doktora ekonomskih znanosti u Vladi. “To su suprotstavljene ekonomske škole. Plenković će tu presjeći. Dalić je posvećena štednji i rezanju, a Marić nije”, rekla je Bartolović, dodavši da se i Most neće, uoči lokalnih izbora, odlučiti na rezanje kadra ili outsourcing državnih službenika. “Negdje će svakako morati biti rezanja”, rekla je Bartolović.

“Ako se ide na porezno rasterećenje, to je potaknulo potrošnju, tu može biti nekakve kompenzacije. Iz Ministarstva financija se spominju rezanja olakšica. Spominju nešto više od milijardu kuna troška za proračun. Vjerujem i da će ići u nastavak privatizacije”, rekao je Penić, dodavši da bi u prodaju mogli ići Prodavka i ACI.

Je li, stoga, Plenkoviću prednost ili mana što u Vladi ima četiri doktora znanosti? “Može biti prednost u smislu nekakvog brainstorminga, pa da se iz toga izvuče najbolja ideja za društvo i državu. Ako će svatko tvrdoglavo vući na svoju stranu, znamo da nisu baš popustljivi tipovi, taj dio će biti zanimljivo gledati. Svatko će zagovarati svoje viđenje, kome će se prikloniti premijer – vidjet ćemo”, rekla je Brtolović.

Penić je komentirao i Gorana Marića, ministra bez portfelja, a dotaknuo se i Mostove uloge u Vladi. “Most se profilira kao stranka desnog centra s dosta populizma. Blizak je s Goranom Marićem, pa su postojale priče da je Petrov lobirao da on uđe u Vladu. Goran Marić ima dobro zaleđe i u crkvenim krugovima, tako da mislim da je to bilo presudno. Znamo da mu je premijer namijenio mjesto ministra mora, ali predsjednica je nazvala za gospodina Butkovića, pa je izvisio. Mislim da je priča s Goranom Marićem jedna od velikih minusa ove Vlade. Htjeli su manje ministarstava, a svejedno smo među zemljama s najviše ministarstava u Europi, a sad se Marić mora braniti od priča da je ministar bez ministarstva, koje će mu se u hodu možda dodijeliti. On se mora braniti od priča da je – uhljeb”, rekao je Penić.

Bartolović je istaknula da se Plenković, što se tiče imenovanja Marića, našao u nebranom grožđu. “On je htio Marića po svaku cijenu, on je bio član pregovaračkog tima s Mostom. S druge strane, Plenković želi biti i u dobrim odnosima s predsjednicom, koja je u dobrim odnosima s Butkovićem, koji je htio ostati ministar, pa je zamolio predsjednicu da intervenira. Dalić je rezutat consiglierea Davora Božinovića, koji je vjerovao da je ona vrijedna povratka u HDZ, točnije u Vladu i na neki način je utjecao, a znam da je Božinović Plenkoviću desna ruka i da ima beskrajno povjerenje u njega. Sad smo dobili jedan mišung, vidjet ćemo kako će to funkcionirati”, rekla je Bartolović, dodavši da je i Šeks, osim premijera, sudjelovao u kadroviranju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.