"Religiju se ne može ostaviti kao kaput na ulazu u škole"

Vijesti 24. lis 201618:30 > 18:30
N1

Kotrlja li se Hrvatskom konzervativna revolucija? Ovo se pitanje sve češće čuje na ovim prostorima, a manifestacije poput danas započetog Trad festa, ili u slobodnom prijevodu - festivala tradiocionalnosti, samo pojačavaju dojam da su tradicionalne vrijednosti u jačanju.

Prvi dan ovog festivala posjetio je i naš Antonio Zavada, koji je razgovarao s predsjednikom udruge Vigilare Lukom Popovom.

“TradFest je godišnja manifestacija posvećena konzervativnim i tradicionalnim vrijednostima u društvu, za koje smatramo da su važne za svako društvo, pa i za hrvatsko”, kaže Popov, koji smatra da se ljudima koji su vjernici često uvjetuje da tu vjeru “poput kaputa ili šešira ostave na ulazu u institucije poput Sabora ili škola.”

“Mi želimo reći da religiju nije moguće strogo separirati.”

Popov kaže da takve stavove dijele mnoge grupacije i intelektualci po svijetu, a da žele da ih čuje i Hrvatska.

Inače, novi ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade Andreja Plenkovića bit će jedan od govornika na ovogodišnjem TradFestu – “Festivalu tradicije i konzervativnih ideja”, kojeg organizira udruga Vigilare Vicea Batarela.

Glavni govornik konferencije bit će američki kardinal Raymond Leo Burke. Radi se o kardinalu kojeg je papa Franjo smijenio iz biskupske kongregacije i maknuo ga s mjestam vrhnog suca. Razlog? Papa se na taj potez odlučio zbog kardinalovog ekstremizma.

Popov pak u razgovoru za N1 tvrdi da to nije bilo tako, nego su mediji predstavili kardinala kao lošeg, a da je on danas na uglednoj funkciji, i da je uvijek i bio.

Na konferenciji će govoriti i Vice Batarelo, jedan od vodećih aktivista protiv pobačaja te kontroverzni studentski kapelan Damir Stojić. Više o festivalu možete pronaći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.