'Očito se Markić ne zalaže za život baš svakog čovjeka'

Vijesti 02. stu 201613:29 > 13:30
N1

U studiju N1 televizije Mašenjka Vukadinović ugostila je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića, na kojega je pokušan atentat. Komentirao je svoj slučaj, ali i crne sttistike napada na novinare.

Osim ubojstava bilo je i zatočenja, otmica i uznemiravanja, ne samo u ratnim zonama.

Statistika je varljiva, ali brojke su strašne bez obzira kako ih analizirali. Brojke ubijenih su ogormne, a tu su mučenja, pa u Turskoj imamo pritvaranja, zastrašivanja i prijetnje – kad bismo to pribrojali, imali bismo više od 10.000 slučajeva”, kaže Leković. Na pitanje može li se porast nasilja povezati s porastom utjecaja medija na politiku, odgovara:

“Djelomice da. U autoritarnim režimima češće su ubijani, maltretirani i premlaćivani. U ratnim zonama imate više poginulih. Danas nemate stalnih dopisnika, već se šalje novinare koji su ponekad i nepripremljeni – iako ni najbolja priprema ne mora značiti da ćete preživjeti. Najvažnije je da u mirnodopskim uvjetima institucije uspješno istraže napade, ako ih već nisu spriječili”, navodi on.

Upitan je i jesu li fizičke i verbalne prijetnje način da se napravi primjer za ostale novinare.

“Naravno. To je uvijek poziv za ostale napade. Novinari su specifični u odnosu na ostala nejavna zanimanja, jer posao nam je da iznosimo mišljenje, pišemo i istražujemo”, kaže Leković.

Vlasti su ignorirale priopćenja HND-a, “na taj način ste suodgovorni, jer potičete takve stvari”

Komentirao je i poruku Europske komisije vezano za napade na novinare. Smatra da je i ova najnovija, kao i prijašnje – prigodna.

“EK to radi prigodno i načelno, ali se ne zalaže cijelo vrijeme za to. Nije u svim državama isto. HND već dugo upozorava na porast verbalnog nasilja koje ide prema fizičkom nasilju. Ovi su vlada i parlament tek formirani, ali su dok su bili u drugačijem sastavu prije godinu dana potpuno ignorirali ono što smo iznosili, a potvrdile su novinarske organizacije, one za ljudska prava, te razne druge iz EU, ali prethodne vlasti su to ignorirale. Na taj način ste suodgovorni, jer potičete da se te stvari događaju”, kaže Leković.

Komentirao je i vlastiti slučaj, nakon što je upitan u kojoj je fazi istraga o piljenju vijaka na kotačima njegovog automobila.

“Oštećenje je takvo da to definitivno ne može biti slučajno. Policija je na zahtjev DORH-a preuzela istragu i ne smijem govoriti o tome, potpisao sam izjavu da ne govorim javno dok istraga traje”, kazao je Leković. Budući da ga je osobno nazvao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, upitan je kako je zadovoljan reakcijom institucija.

“Zadovoljan sam, ali naglašavam da se ovo sada dogodilo meni, ali ja nipošto nisam jedini – prijetnje se događaju drugim kolegicama i kolegama. Ovo jest eksces druge vrste, ali kad smo upozoravali da neprestane prijetnje koje primamo vodi nasilju, nisu reagirali. No, kad imate specifičnu situaciju, političari makar individualno reagiraju, iako vidjeli smo da postoje i negativne reakcije. Ako se tako ponašate prema novinaraima, onda se tako ponašate i prema drugim građanima, samo se to manje primijeti. Takva količina mržnje koju dobivam, ne želim ni ponavljati pred vašom publikom”, kazao je Leković.

“Što da kažem, a da ne opsujem?”

HND i on sam zaprimaju pozive, pisma, mailove i komentare na mrežama ili ispod tekstova, naveo je, a to su često i neki novinari.

“Vi znate za neke pseudonime, a komentari su često pod nickovima, ili ne znate je li neko pravo ime. Pisma su anonima, a na telefonske pozive odgovaraju kolegicce i kolege koji trpe na taj način”, kazao je.

Upitan je vezano za komentar poruke Željke Markić iz U ime obitelji, koja smatra da ukoliko je napada na Lekovića bilo, nije se dogodio zbog poštenog i hrabrog obavljanja posla, a da on događaj koristi kako bi se pozornost medija preusmjerio s Hude Jame.

“Ja ću vam iz pristojnosti odgovoriti, iako mislim da to niti ne zavrjeđuje komentar, ali – što da kažem, a da ne opsujem? Dobro je što ovakve situacije pokazuju koliko su ljudi s prilično velikim društvenim utjecajem licemjerni i kako sve ono čime se diče i što je njihova politička platforma nema veze s onim što rade. Za razliku od HND-a koji reagira na konkretne situacije i kritizira konkretne primjere, dajemo činjenice, u svojim priopćenjima, a oni dosad nikad nisu naveli što mi to radimo nepošteno, osim što smo izdajice i neprijatelji države. A sada vidimo da gospođa Markić – koja se zalaže za život fetusa, što je apsolutno njena svjetonazorska stvar, što ni ne dovodim u pitanje – se ne zalaže za život baš svakog čovjeka, pogotovo za one za koje misli da ne radi nešto pošteno. Kad bismo pričali tko radi pošteno, a tko nepošteno – ja imam mnoge dokaze da gospođa Markić neke stvari ne radi pošteno, ali to sad nije tema”, kazao je Leković.

Prešutio je, navodi, brojne prijetnje policiji, zato što je mislio da je to besmisleno, odnosno da će im biti teško utvrditi tko stoji iza njih. No, dva dana prije nego što je utvrdio da su mu prepiljeni vijci na kotaču automobila, upozorava, dvoje kolega su dobili prijetnje smrću i u obje se spominje njegovo ime.

“Očito sam ja nekakav magnet za prijetnje i nekakav vrhovni vrag”, komentirao je Leković.

“HNiP se postavlja kao policajac i parapolitička, a ne strukovna organizacija”

Komentirao je zatim priopćenje Hrvatskih novinara i pubicista (HNiP), u kojemu su oni načelno osudili napade na novinare, ali i osudili način izvještavanja o pokušaju ubojstva Leković. Ističu kako se takav tip vijesti u profesionalno i civilizacijski konsolidiranim medijskim okružjima objavljuje uz ogradu „navodno“ sve do pravorijeka nadležnih državnih tijela, odnosno da se ne mogu nekritički prenositi Facebook statusi.

“Iza onog što sam objavio na Facebooku stojim, a u svim izjavama nisam rekao ni da znam tko je to naprvio, niti da su to bili nekakvi desničari. Oni politiziraju – tvrde da su načelno protiv napada, ali to je ono što rade u priopćenjima, koja zapravo niti nisu priopćenja, već politički pamfleti”, kazao je Leković.

“Postavljaju se kao policajci i parapolitička, a ne strukovna organizacija. Zalažu se za etičke principe, ali ih stalno krše – ne samo u priopćenjima, nego i u redakcijama gdje rade. Muka mi je što stalno odgovaram na njihove navode, ali njihova se priopćenja neprestano prenose, protiv čega nemam ništa, jer se radi u organizaciji, samo naglašavam da se ne radi o stukovnim priopćenjima već političkim pamfletima”, kazao je Leković.

Za kraj je naglasio da nisu riješeni napadi na druge novinare i novinarke, a bilo ih je više od 70 samo u zadnjih godinu dana.

“Inzistiramo na tome, ali nas proglašavaju neprijateljima države”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.