FOTO: Otvoren Muzej pobjede u Šibeniku

Vijesti 05. stu 201613:36 > 15:08
ŠibenikIn

U Šibeniku se obilježava 72. godišnjica oslobođenja tog grada od fapističkih vlasti u Drugom svjetskom ratu. Očekuje se još nastup ženskog pjevačkog zbora "Kombinat" u 17 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije, u kojem je opisan ustanak dalmatinskog naroda, ali i pobjeda u Drugom svjetskom ratu, otvoren je danas na Gorici. Na Meduliću, gdje se muzej nalazi, natiskalo se tristotinjak ljudi koji su došli vidjeti multimedijalni prostor sa stalnim postavom, video dvoranom, gdje će mlade, ali i starije generacije, namjerni i nenamjerni putnici moći na atraktivan način svjedočiti o herojstvima partizana prije sedamdesetak godina, piše SibenikIn.

“Sa smiješno malim novcem uređen je ukupan prostor koji smo, eto, dovukli do kraja. Sigurni smo da će se on još popravljati i dorađivati. Ako vam sviđa ono što smo napravili, o tom pričajte, prenesite narodu Dalmacije, a ako ne, obećavamo da ćemo u sljedećem vremenu to popraviti – poručio je šef šibenskih antifašista Zoran Restović koje se posebno zahvalio Anti Filipoviću Grčiću na grafičkim rješenjima, a koji je, kako kaže, ostavio i dio srca u muzeju na Gorici.

Na otvorenje muzeja stigao je i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji se pohvalio da je gradska uprava itekako pomogla antifašistima.

“Cjelokupni projekt napravljen je u suradnji Grada s antifašistima jer smo zamijenili prostore. Od samog početka nije bilo problema jer je dogovor išao vrlo jednostavno. Ovaj muzej je apsolutno dodatak našoj priči o turizmu. Povežimo borbu za državu, za samostalnost, za pravo da sami upravljamo svojom sudbinom sa Domovinskim ratom. To je kontinuitet, a sljedeća faza bi trebala biti jedan ovakav prostor koji bi se prisjetio i Domovinskog rata”, istaknuo je Burić.

ŠibenikIn
ŠibenikIn
ŠibenikIn
ŠibenikIn
ŠibenikIn
ŠibenikIn

Delegacija antifašističkih organizacija položila je vijence u Spomen parku Šubićevac.

Tim povodom je otvoren i Muzej pobjede.

Dan ranije je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održana tribina “Antifašizam – jučer, danas, sutra” na kojoj su govorili SDP-ova Karolina Leaković te povjesničari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina te savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Tomislav Jakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.