Krstičević otkazao put u Sarajevo: Ostajem zbog proračuna

Vijesti 07. stu 201607:36 > 07:43
N1

Ministar obrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica. Kako doznaje Jutarnji list, Krstičević je danas (ponedjeljak) trebao u Beču prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su u utorak svi zajedno iz Beča trebali otputovati u Sarajevo.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo tjedan dana nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Neodlazak ministra obrane u Sarajevo može se tumačiti kao politička poruka hrvatske Vlade vlastima u BiH, ali i kao mjera opreza.

Ministar obrane, pak, tvrdi za Jutarnji list da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog. “U ovom trenutku razgovaramo o proračunu za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno”, rekao je ministar obrane.

Prema neslužbenim informacijama, Krstičević je još početkom prošlog tjedna planirao put u Beč i Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi dan ne putuje u Sarajevo.

Podsjetimo, Damir Krstičević je prošloga tjedna izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a, a cijeli slučaj, koji je u središtu javnosti nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, ocijenio je političkim procesom s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Krstičević je u izjavi novinarima u Banskim dvorima rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama. “Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina ne znam”, rekao je te na upit novinara kazao kako od službenih institucija nije dobio nikakvu informaciju je li na optužnicama.

Novinari su ga tada pitali hoće i putovati u BiH, a on je odgovorio da je slobodan čovjek te da se osjeća slobodno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.