Sastanak premijera, Aldotta i Dobrovića o sudbini Rafinerije

Vijesti 08. stu 201607:17 > 10:08
N1

Nakon izjave ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića od 26. listada, koji je prvo najavio da slijedi zatvaranje Rafinerije Sisak, pa poslije demantirao sam sebe, premijer Andrej Plenković najavio je 'najhitniji sastanak s predsjednikom uprave Ine Zoltánom Áldottom.

Sastanak se održava danas u Banskim dvorima, a uz premijera Plenkovića i Aldotta njemu će prisustvovati i ministar Dobrović.

Prilikom dolaska na sastanak Slaven Dobrović je za N1 kazao da očekuje da će se razgovarati ‘o svim važnim pitanjima, pa i o sisačkoj rafineriji’. Na pitanje novinarke N1 hoće li Rafinerija biti zatvorena, kako je najavio (pa demantirao) prije dva tjedna, Dobrović kaže.: ‘Ne zatvara se, tražimo rješenje. Znamo što je bitno za Republiku Hrvatsku, radna mjesta i razvoj, a to je tamo moguće‘.

“Očekujemo konstruktivan sastanak. Vrlo nam je drago da će se taj sastanak dogoditi danas”, rekao je za N1 predsjednik Uprave Ine, Zsoltan Aldott, dodavši da će na sastanku biti riječi o svim aspektima njihova biznisa, pa tako i o Rafineriji.

Na pitanje naše novinarke, Katarine Brečić, hoće li na razgovoru biti riječi o izlasku MOL-a iz Ine, Aldott je rekao da je Uprava Ine odgovorna za posao Ine, ne za posao MOL-a.

Sastanak se, podsjetimo, održava dan nakon što je MOL objavio svoje ciljeve za razdoblje od 2017. do 2021. u kojima se ne planira ulaganje u hrvatske rafinerije već samo u one u Mađarskoj i Slovačkoj. Više o tome čitajte NA OVOM LINKU.

‘Izrazito sam zabrinut’

”Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji”, kazao je prije dva tjedna Plenković.