'Ne postoji politička volja za provođenje Zakona o sportu'

Vijesti 08. stu 201613:08 > 13:08
N1

Gost u programu N1 televizije bio je autor izmjena Zakona o sportu i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke, Srđan Gjurković koji je govorio o neprovođenju Zakona o sportu od strane HNS-a i statusu sporta u novoj Vladi.

”Na inicijativu udruge Naš Hajduk i prijedloga zakona pokrenuo sam inicijativu i stavio u proceduru izmjene i dopune zakona, ali on se ne poštuje. Razlikujemo od Mosta po tome jer su oni na vlasti od siječnja, a nisu ništa po tom pitanju učinili, a izvršna vlast treba poštivati postojeće zakone, a tek potom ih unapređivati. Postoje svi elementi da se taj zakon može početi poštivati, ali postoji opstrukcija”, kazao je Gjurković.

Gjurković smatra kako ne postoji politička volja nego samo ‘klimanje glavom” bez volje da se zakon provede. Naglasio je kako je sve regulirano zakonom.

”Svi elementi postoje i cijeli je niz koraka, a nijedan nije proveden da bi se zakon proveo. Postoje sankcije. Pravna država se najviše vidi na izvršnoj vlasti da li poštuje zakone koje je donio Sabor. Tu nema ako”, kazao je.

Upitan hoće li doći do sukoba između Hrvatskog nogometnog saveza i Vlade radi ovog Zakona o sportu Gjurković je kazao da nitko u državi ne može spriječiti provođenje zakona ako ga politika želi provoditi.

”Ako ima interesa između politke i interesnih skupina da se to opstruira onda imamo ovo što imamo sad. Očito da su određeni interesi previše zastupljeni i povezani s politikom”, rekao je Gjurković.

”Provedbom ovog zakona svi koji sjede u skupštinama danas, realno bi se ponovno mogli izabrati, ali se to ne želi jer bi očito teško takav sastav mogli ponoviti pa žele zadržati postojeće pozicije”, kazao je.

Gjurković je kazao i kako će vrijeme pokazati je li formiranje Državnog ureda za šport dobra odluka.

”Imali smo DUUDI pa se sad svi slažu da je dobro što imamo ministarstvo jer će bolje raditi. Mnogi sad govore da bi Ured za šport trebao bolje raditi nego u ministarstvu. Vrijeme će pokazati je li sport specifičniji ako radi kao državni ured. Snaga minstarstva je jača nego državnog ureda. Možda bi se sport trebalo spojiti s turizmom”, kazao je Gjurković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.