Utrka za gradonačelnika: Bandiću za vratom pušu dvije žene

Vijesti 12. stu 201618:17 > 18:18
Igor Soban/PIXSELL

Zahuktava se kampanja za gradonačelnika Zagreba. Nakon Milana Bandića i Sandre Švaljek, službeno je u utrci za čelno mjesto u metropoli i HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak-Taritaš.

Vitamin C i upute za pametni grad. Još jedna dovitljiva ideja Anke Mrak Taritaš – popularne bivše ministrice graditeljstva i HNS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba.

“Ja zaista s ovog mjesta mogu obećati nekoliko stvari. Prva stvar – ja neću trčati ujutro po igralištima, druga stvar – ja neću trčati maraton, neću trčati na Sljeme i sa Sljemena, no međutim obećajem da ću biti onakva kakva jesam”, kaže Mrak Taritaš.

Iako je uvodno bocnula aktualnog gradonačelnika, priznaje, on je njen najveći protukandidat. Predstavila je svoj program kojim smatra da može izboriti pobjedu i prekinuti Bandićevu vladavinu.

“Ono što ja mogu obećati je da ću ja elemente iz svog programa zaista i realizirati. Neće biti jednostavno, ali nikad ništa nije jednostavno”, kaže Mrak Taritaš.

SDP ne želi Mrak Taritaš

“Dobro je imati damu u utrci. Želim puno sreće HNS-u, našim partnerima s kojima ćemo nastaviti partnersku suradnju”, kaže Davor Bernardić.

Na pitanje hoće li podržati Anku Mrak Taritaš, odgovara: “Ne. SDP će imati svog kandidata, spreman, no o tome ćemo razgovarati nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u.”

Bernardić čeka ishod unutarstranačkih izbora kako bi objavio ulazi li i službeno u utrku za gradonačelnika.

HDZ još šuti

HDZ još službeno nije izrekao ime svog kandidata, no prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ne skira ambiciju.

I dok stranke pripremaju svoje kandidate za lokalne izbore Bandiću za vratom najviše puše nestranačka kandidatkinja Sandra Švaljek. Po anketama ona nakon Bandića ima najveću potporu. Kao njegova zamjenica dok je gradonačenik bio u pritvoru impresionirala je mnoge.

“Vidjela sam brojna područja koja su zapuštena i koja naprosto vape za time da dožive jednu modernizaciju, a ja sam to spremna ponuditi, kaže Sandra Švaljek.

Bandić pršti samopouzdanjem

No, dugovječni gradonačelnik Grada Zagreba pršti samopouzdanjem. Toliko da zasad nema ni potrebu govoriti pretjerano o svojoj viziji grada u budućnosti.

“Znaju to Zagrepčani što mi to radimo 16 i pol godina, svakodnevno biti s njihovim problemima, 24 sata, a 16 sati s mojim sugrađanima riješavati te probleme. Ja to znam, hoću i mogu, i građani točno znaju o čemu se tu radi, ” kaže Milan Bandić.

Pola godine ostalo je do lokalnih izbora, a žestoka konkurencija u Zagrebu ne želi gubiti vrijeme. Kandidata će sigurno biti još.

Više pogledajte u prilogu Mirne Brekalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.